Problem med ny patientlag

Patienter har fått stärkta rättigheter i sjukvården tack vare en ny lag. Men Akademiska sjukhuset uppfyller inte de nya kraven menar flera brukarföreningar.

Uppsala2015-04-19 08:00

Trygghet, säkerhet, kontinuitet och samordning. Det är ledorden i den nya patientlag som började gälla den 1 januari i år. En av de viktigaste förändringarna som lagen innebär är att du som patient ska kunna få en fast vårdkontakt på begäran, alltså få en enda person ur vårdpersonalen som bland annat ska informera dig om din vårdsituation, förmedla kontakter med andra relevanta personer inom hälso- och sjukvården samt samordna olika insatser om det behövs.

Elisabeth Axberg vid föreningen Attention i Uppsala vars medlemmar har neuropsykiatriska nedsättningar såsom ADHD och Aspergers, är mycket positiv till den nya lagen. Samtidigt är hon oroad över hur den egentligen ska kunna verkställas inom psykiatrin.

– Vi tycker fortfarande att det finns så stora brister på basnivå att vi är oroliga för att det här inte kommer att förbättra någonting, säger hon.

Som UNT berättat flera gånger klarar psykiatrin i nuläget inte av att möta patienternas behov. Köerna är långa och personalomsättningen stor. Dessutom måste verksamheten minska kostnaderna med 30 miljoner vilket innebär färre personal. Attention har därför skickat in en skrivelse till landstingets beslutfattare där de kräver svar:

– Vi vill veta hur psykiatrin ska leva upp till den nya lagen utifrån nuvarande läge, och vilka förväntningar som patienterna kan ha vad det gäller att få en fast kontaktperson inom psykiatrin, säger Elisabeth Axberg

Ola Wistedt, ordförande i föreningen Balans vars medlemmar har erfarenhet av depression och bipolaritet, ställer sig samma fråga:

– Många av våra medlemmar har inte orken att ligga på och kräva saker av vården, dessutom så kanske man som privatperson inte är så himla insatt i lagen. Det är tyvärr lätt att man som patient inom psykiatrin tappas bort.

En av de beslutsfattare som mottagit Attentions skrivelse är Sören Bergqvist (V), ordförande i produktionsstyrelsen. Trots att det var en månad sedan han mottog skrivelsen samt att lagen nu gällt i fyra månader har han inget svar för på föreningens frågor om hur Akademiska ska se till att uppfylla patientlagen.

– Vi behöver följa upp hur det fungerar och se vad vi kan göra, säger han.

Varför har ni inte redan gjort det?

– Det är väldigt mycket att göra nu i och med att vi är en ny majoritet och det pågår en budgetprocess med flera stora projekt. Men vi kommer absolut att följa upp det här på något sätt.

Från själva verksamhetens håll meddelar divisionschefen Åsa Hagberg att det pågår diskussioner med berörda parter, och att ledningen för psykiatrin inte vill gå de diskussionerna i förväg utan ber att få återkomma om en till två veckor.

Stärkta rättigheter för patienter

Den nya patientlagen trädde i kraft den 1 januari i år och innebär bland annat att patienter ska få en fast vårdkontakt om han eller hon begär det. Patienter får numera även möjlighet att välja utförare av

offentligt finansierad primärvård och öppen specialiserad vård i hela landet.

Källa: Sveriges kommuner och landsting

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om