I går rapporterade UNT om Soma Städ som arbetar åt kommunen. Samtidigt anklagas företaget av Skatteverket för uttag av svarta löner på 1,4 miljoner kronor.
Tack vare låga priser har städfirman kunnat teckna städkontrakt med kommunen värt 2,7 miljoner om året och först sedan upphandlingen avslutats har kommunen blivit varse om fuskmisstankarna.
LÄS MER: Brottsanklagad städfirma jobbar åt kommunen
LÄS MER: Kontrollerna fungerade inte
LÄS MER: Kommunen bryter inte städavtalen
Under upphandlingen reagerade kommunen över att Soma Städ höll betydligt lägre priser än konkurrenterna. Eftersom kommunen ska förkasta alltför låga anbud, vilket kan tyda på fusk, gjordes en fördjupad granskning av Soma Städ för att se hur de kunde vara så billiga.
Kommunen fick på så sätt veta att 23 av företagets anställda, motsvarande två tredjedelar av personalstyrkan, hade nystartsjobb. Andelen är extremt hög och ungefär åtta gånger över branschsnittet enligt senaste statistiken.
Modellen med nystartsjobb innebär att företaget slipper betala arbetsgivaravgifterna på 31 procent av den anställdes lön. Man kan säga att staten via Arbetsförmedlingen står för en del av företagets lönekostnader. Detta är givetvis en stor fördel för företaget och riskerar att snedvrida konkurrensen.
I fallet med Soma Städ framhåller kommunens inköpschef Tomas Näslund att systemet med lönestöd är något som fastställts av staten.
– Vid en upphandling kan inte ett företag diskvalificeras för att många av de anställda har lönesubventioner, även om det medför låga anbudspriser och att andra företag konkurreras ut.
Kommunalrådet Marlene Burwick (S) tycker det låter underligt att företag kan ha en så stor andel anställda med lönestöd som Soma Städ.
– Men vi som kommun kan inte sätta upp egna gränser för detta. Samtidigt skulle jag önska att fler företag tog emot personer med lönesubventioner eftersom det ofta är en hjälp in på arbetsmarknaden.
Mia Dimitriadou, vd för PD Miljövårdsservice i Uppsala, säger att hennes företag inte längre deltar i kommunens upphandlingar av städtjänster.
– Vi har slutat lämna offerter, vi kan inte konkurrera med dem som tar hem kontrakten. En misstanke är att de företag som vinner upphandlingarna kan dryga ut sina kostnader med lönesubventionerade anställda.
Syftet bakom nystartsjobb och andra anställningar med statliga lönestöd är att hjälpa personer som står långt från arbetsmarknaden att komma i jobb.
– Tanken är god men är det verkligen meningen att man ska kunna bygga upp ett helt företag till stor del med lönesubventionerad personal, undrar Mia Dimitriadou.
Efter perioden med lönestöd är det tänkt att personen ska få en fast anställning i företaget. Eftersom man bara kan ha lönestöd under en begränsad tid måste de anställda regelbundet bytas ut i de fall där företagets ekonomi till stor del bygger på subventionerade löner.
– Om anställda med lönestöd utnyttjas på detta sätt kommer de aldrig att vara så lång tid på en arbetsplats att de får dokumenterad branschvana och högre lön. Är det rättvist att göra så mot dem som kommer in i ett sådant företag? Och hur kan politikerna godkänna att företag som missbrukar systemet på det här sättet får vinna upphandlingar, undrar Mia Dimitriadou, vars företag har två anställda med lönestöd.
Hon tycker att det borde finnas en gräns för hur stor del av företagets anställda som ska tillåtas ha subventionerade löner.
– Arbetsförmedlingen borde styra upp det här så att lönestöd inte utnyttjas som konkurrensverktyg.
UNT har sökt Soma Städs vd.