I slutet av mars skedde ett knivbeväpnat butiksrån i Gimo. Ingen av gärningsmännen kunde gripas av polisen utan de är fortfarande på fri fot.
I Annonsnytt, en gratistidning som delas ut till hushåll i Östhammars kommun, står det att "samtliga gärningsmän var mörkhyade" vilket efterföljs av en uppmaning till vittnen att höra av sig till Östhammarspolisen.
Olle Rehn, som är polischef i Östhammar och den som skriver innehållet i Annonsnytts polisruta, försvarar sin formulering. Han säger att ambitionen med formuleringen är att "klara upp brottet".
– Målsägande lämnade signalementet att de är mörkhyade. Att jag skriver det i min lokalpolisruta är att jag vill klara upp brottet och få in iakttagelser om fyra mörkhyade personer. Tolkar man mig på något annat sätt är det ju beklagligt men det tycker jag inte att man ska göra. Om jag inte skulle skriva det undrar jag på vilket sätt jag skulle formulera mig.
Var det det enda signalement som målsägande lämnade?
– Nej, det fanns mer alldagliga signalement kring längd och sådana saker. Men om någon skulle ha sett en konstellation av fyra mörkhyade personer i Gimo vid brottsplatsen är det troligt att det är gärningsmännen. Om polisen inte kunde skriva det skulle det bli så urvattnat att man inte skulle kunna lämna signalement. Än en gång, ambitionen är att klara upp brottet.
Enligt rikspolisstyrelsens bestämmelser är "mörkhyad" en av de signalementsbeteckningar som får användas. Hudfärg beskrivs i orden ljushyad, rödlätt/rödbrusig, lätt mörkhyad, mörkhyad, respektive mycket mörkhyad. Förutom hudfärg finns beteckningar för kroppsbyggnad, ansiktsform, hårfärg, skallighetsgrad, hårform, ögonfärg, näsform, tänder och tatueringar.
Ibland väljer dock medier att inte skriva ut fullständiga signalementsuppgifter från polisen, men i det här fallet valde Annonsnytt att göra det. Ansvariga utgivaren Jerry Mattsson säger att han inte läst igenom polisrutan så noga.
– Som ansvarig utgivare tittar jag mer på annonser som kan vara stötande. Polisrutan brukar vi nog inte titta så jättenoga på. En sådan här liten rad kan lätt smyga sig in utan att man sett det.
Det är du som ansvarig utgivare som ansvarar för innehållet i Annonsbladet. Om du hade läst igenom texten ordentligt innan publicering - hur hade du då agerat?
– Jag hade definitivt tagit upp en diskussion med Olle Rehn om han har tänkt igenom det här och om det verkligen ska stå sådär. Men jag är ganska övertygad att den raden skulle plockats bort i så fall.
Varför då?
– Det är väl ganska självklart. Du gör ju själv en artikel om det så då förstår du väl själv varför.
Men vilken är din åsikt?
– Den behöver jag inte säga just nu.
Uppsalapolisens presstalesperson Christer Nordström säger att polisen vid ett antal tillfällen använt ord som ljushyad och mörkhyad i syfte att få tag på misstänkta gärningspersoner.
Förra året skrev polisen i Västernorrland på sin hemsida att man ville ha uppgifter om två misstänkta inbrottstjuvar, som hade "romskt" respektive "baltiskt utseende". Även Södermalmspolisen har twittrat om en gärningsman med "romskt utseende". Båda fallen väckte starka reaktioner. Christer Nordström menar att det är helt olika saker att beskriva hudfärg och att peka ut en viss nationalitet.
– Vad är ett "svenskt utseende" eller ett "afrikanskt utseende"? Det är inget signalement.