Under löfte om anonymitet har UNT intervjuat några poliser som arbetar i yttre tjänst i Uppsala. De har som jobb att rycka ut vid larm om våld, rattfylleri och andra akuta händelser.
En återkommande uppfattning är att personalsituationen inom Uppsalapolisen varit mer ansträngd den här sommaren jämfört med tidigare somrar.
En polis berättar att han vid ett tillfälle skulle omhänderta en person när det kom ett larm om ett pågående lägenhetsbråk i närheten.
– Jag kunde inte släppa personen jag omhändertagit och det fanns ingen annan patrull att skicka till lägenhetsbråket. Hur det gick för dem i lägenheten vet jag inte, men ingen åkte på det jobbet.
Även ordningsvakter drabbas.
– Om en vakt gripit en misstänkt gärningsman är det en prioriterad uppgift för polisen att snabbt åka och hämta den gripne personen. Men vi hade ett fall nyligen där en vakt fick sitta och vänta i tre timmar med en snattare, så ska det inte vara, konstaterar en polis.
Carlos Veliz arbetar som ordningsvakt i Gottsunda och bekräftar bilden.
– När vi ringer polisen om hjälp blir svaret ofta att de inte har resurser och vi får vänta länge innan de kommer. Det kan handla om en kritisk stund med gripna personer där det ibland uppstår handgemäng. Det har hänt att vi själva fått köra in den gripne till polisstationen för att polisen inte haft tid att komma.
En polis tycker att det endast är tack vare ren tur som man lyckats klara en del arbetsuppgifter under sommaren.
– Ibland kan vi bara bemanna ett par, tre bilar per arbetspass. Vi vet var tjuvarna är men hinner inte fånga dem, det är att svika allmänheten. Jag undrar hur det kan få fortsätta så här.
Kommissarien Andrew Tomkinson säger att han gått igenom en rad av de ärenden som polisen inte åkt ut på under sommaren.
– Bland det som bortprioriterats har jag inte hittat några fall av pågående brott eller annat där personer kunnat komma till skada.
22 procent av de ärenden som polisen i Uppsala län fick in under juli månad i år avslutades med åtgärden ”ej utryckning”. Det är en ökning jämfört med juli i fjol då siffran blev 19 procent.
Dessa fall handlar dock enligt Andrew Tomkinson om sådant som inte får några följder för allmänheten, till exempel hantering av trafikdöda djur eller automatiska brandlarm som i första hand ska skötas av brandförsvaret.
En polis med god insyn uppger att samtal som Uppsalapolisen får in via larmnumret 112 kan bli liggande upp till tre minuter innan någon hinner svara.
– Det brukar hända ett par gånger per arbetspass. Vid en allvarligare händelse krävs två operatörer för att styra upp insatsen och då kan samtal få vänta i minuter.
Men den genomsnittliga väntetiden är betydligt kortare. Under perioden juni–juli i år gick det i snitt 11 sekunder innan Uppsalapolisen svarade på 112-påringningar. Det är 3 sekunder längre än motsvarande period i fjol.
Svarstiden vid samtal till polisens vanliga växelnummer 114 14, där mindre brådskande ärenden tas emot, har under samma period ökat från 50 till 71 sekunder. Poliser berättar att de allt oftare får sms med uppmaningar att jobba övertid och då är arbetspass på runt 14–15 timmar inget ovanligt.
– Många går in och jobbar övertid trots att de är slitna. Orsaken är att vi i yttre tjänst tjänar så dåligt, ofta runt 25 000–26 000 kronor i månaden, och vi måste ta på oss övertid för att klara ekonomin.