"Polisen har rätt att skjuta i vissa fall"

– Polisen har rätt att skjuta i vissa situationer. Dessutom finns nödvärnsrätten.
Det säger chefsåklagare Lena Kastlund på Särskilda åklagarkammaren, som leder den förundersökning som inletts efter dödsskotten i Ulleråker.

Polisattack. Gärningsmannen bakom knivskärningen på Dragarbrunnsgatan hade en lång historia av kontakter med psykiatrin, kontakter som enligt mannen inte alls fungerat. Bland annat hade han kontakt med 13 olika läkare.

Polisattack. Gärningsmannen bakom knivskärningen på Dragarbrunnsgatan hade en lång historia av kontakter med psykiatrin, kontakter som enligt mannen inte alls fungerat. Bland annat hade han kontakt med 13 olika läkare.

Foto: Staffan Claesson

uppdaterad2016-05-03 10:46

Lena Kastlund hänvisar till förundersökningssekretessen och vill ännu inte uttala sig i detalj om utredningen som inleddes redan på måndagskvällen sedan en man i 40-årsåldern skjutits till döds av polis i Ulleråkersområdet.

– Vi ska titta på omständigheterna runt händelserna, nu väntar jag på resultaten från den tekniska undersökningen plus att vittnesförhör ska hållas, säger hon.

Att det finns vittnesuppgifter om att tre skott avlossats och att 40-åringen fallit till marken från en cykel i samband med skottlossningen är inget hon vill kommentera.

– Jag kan konstatera att polisen har rätt att skjuta i vissa situationer. Dessutom finns nödvärnsrätten som omfattar alla människor.

Ingen person är delgiven misstanke. Om det blir så att brottsmisstankar kan riktas mot en person eller flera personer avgörs av utredningen, som kan ta allt från ett par veckor till flera månader.

Lena Kastlund berättar att hon brukar vilja se platsen där händelser liknande den i Ulleråker på måndagen inträffat. Därför räknar hon med att besöka Uppsala den närmaste tiden. Lena Kastlund betonar att det samtidigt pågår en förundersökning i Uppsala mot den nu avlidne mannen och att förhör och annat från den utredningen troligen kommer att ingå i hennes förundersökning.

– Jag kommer att ha en poliskommissarie från Särskilda utredningars enhet i Västerås som utredare, säger Lena Kastlund.

Enligt Uppsalapolisens presstalesperson Christer Nordström har den polis eller de poliser som var inblandade inte tagits ur tjänst efter händelserna.

– Varför skulle de det? Ingen är delgiven misstanke om brott, säger han.

Däremot ska de poliser som var delaktiga i det våldsamma händelseförloppet ha tagits om hand enligt gällande rutiner. Om de arbetar som vanligt i dag, tisdag, känner Christer Nordström inte till. Han har heller inget besked om hälsotillståndet för den kvinna som attackerades av den 40-årige mannen i centrala Uppsala kort före händelserna i Ulleråker.

Hela händelseförloppet, där två polismän attackerades med kniv, är även anmält till Arbetsmiljöverket.

Särskilda åklagarkammaren

Enheten sorterar under Åklagarmyndigheten och har personal i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Här utreds ärenden där det finns brottsmisstankar mot poliser, åklagare, domare, riksdagsledamöter och vissa andra befattningshavare.

Omkring 9 000 ärenden handläggs årligen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!