Det har nu gått flera nätter utan oroligheter i Stenhagen, efter förra veckans bilbränder och stenkastning. I fredags beslutade Uppsalapolisen att klassa situationen som en särskild händelse. Det innebär att man går in i ett särskilt stabsläge och bland annat kan ta hit poliser från andra städer.
– Då kunde vi ta kontroll över händelserna utan att anstränga de vanliga poliserna. Om du larmar om en inbrottstjuv, då ska någon kunna åka ut till dig, säger Jale Poljarevius som är chef för lokalpolisområdet Uppsala Knivsta.
LÄS MER: Här skyddar polis brandmännen
LÄS MER: Se filmen som uppges fånga stenattacken
LÄS MER: Inga jobbar för att stoppa oroligheterna
Polisen meddelade efter stenkastningen mot räddningstjänst att man kommer att ha nolltolerans mot bränder och stenkastning. Under natten mot lördag låstes två pojkar i yngre tonåren in i polisarresten i några timmar.
– De var extremt utåtagerande och bedömdes kunna få med sig andra. Därför omhändertogs de i förebyggande syfte enligt polislagen. Det har också ett signalvärde, att ens beteende får konsekvenser.
Men de allra flesta ungdomar går bra att prata med, enligt Jale Poljarevius. Dialog med ungdomarna är också det som polisen ägnat mest tid åt i Stenhagen.
– En del har sagt att vadå prata med dem? Men det är det absolut viktigaste, för när vi når dem då upphör stöket. Sedan gäller det att hitta alternativa saker att göra för ungdomarna. I det här fallet blev det nattfotboll som drog igång igen.
Att prata och att hitta alternativa aktiviteter är delar av nationella handlingsplanen för att minska konflikter. Planen togs fram efter Göteborgskravallerna 2001.
– Den fungerar. Det blir inte längre fyrtio som bränner bilar, de kanske minskar till fem och då är det inte lika kul längre, säger Jale Poljarevius.
Hilde Wiberg på socialtjänsten samordnar insatser mellan skola, socialtjänst och polis. Också hon är nöjd över hur situationen i Stenhagen hanterats. Hon säger att antalet nattvandrare aldrig varit så stort i Uppsala som den senaste veckan.
– Det är unikt hur många vuxna som har kommit ut nattetid och mött ungdomarna med fokus på dialog. Det har varit fantastiska möten mellan polis, ungdomar och nattvandrare.
Oroligheterna i Stenhagen har spridit sig till Gränby och Sävja, där det flera nätter har brunnit och varit skadegörelse. Även där har många nattvandrat, och enligt Hilde Wiberg håller det på att lugna ner sig också i de stadsdelarna.
– Det har varit intensiva sociala insatser den senaste veckan, men det har gjort att vi fått mycket bättre koll på ungdomarna. Nu vet vi att vi har en bra organisation för att mobilisera vuxna.