Carin Götblad är chef för runt 2 000 poliser i tre län varav 500 i Uppsala. Hon är därmed en av Uppsalas tyngsta makthavare.
Från sitt tjänsterum på åttonde våningen i polishuset i Uppsala kan hon blicka ut över en byggarbetsplats alldeles intill Luthagsleden. I jämnhöjd sitter en kranförare som är så nära att han ibland vinkar till polisens personal.
Carin Götblad har bokat in UNT vid lunchtid och det visar sig att hon aldrig äter lunch utan jobbar istället. Och hon har att göra.
Under ett år anmäls nära 50 000 brott till polisen i Uppsala län. En av de absolut viktigaste uppgifterna för Carin Götblad är hur den organisation hon är chef över sedan januari 2015 ska hinna utreda alla brott.
– Forskningen visar att vi inte kommer åt brottsligheten genom att fälla fler gärningsmän, istället är det förebyggande arbetet viktigast, säger Carin Götblad.
I linje med det vill hon lägga mer kraft på att hindra unga i riskzonen från att glida in i kriminalitet. Det ska ske genom sociala insatsgrupper; ett samarbete mellan polis, skola och socialtjänst.
I februari ska hon träffa kommunstyrelser och socialchefer i alla länets kommuner för att lägga grunden till de sociala insatsgrupperna.
– Alla ungdomar i riskzonen ska få en egen handlingsplan för att till exempel bryta sitt missbruk. Arbetsmetoden har den unge och dennes nätverk i centrum och kan kort beskrivas som håll i – håll ut.
Sociala insatsgrupper testades i Gottsunda 2012 då nio kriminella ungdomar deltog. Utvärderingen uppvisade inga sensationella resultat, å andra sidan fanns kritik mot att myndigheterna grep in för sent i och med att deltagarnas minimiålder var 15 år. Carin Götblad framhåller att ju tidigare myndigheterna kommer in i ungdomarnas liv, ju bättre blir resultatet. Annat hon vill lägga mer krut på är sexbrottslingar som försöker nå barn via nätet.
– Det har varit några nätbaserade sexbrott i Uppsala som skakat om mig. Vi är den region i landet som satsar mest mot nätbaserade barnsexbrott.
Carin Götblad ligger bakom den särskilda arbetsgrupp som nu håller på att bildas. Ett dussintal poliser ska bekämpa allt från barnpornografi till sexköp av barn. Med start i vår ska spanare vara ute på nätet och de kan komma att jobba under täckmantel för att håva in gärningsmän som söker sexuella kontakter med barn.
Såväl de sociala insatsgrupperna som enheten mot nätbaserade sexbrott tar resurser från polisens redan ansträngda kassa. Pengar planerar Carin Götblad att få fram genom de möjligheter till samordning som öppnats i och med att polismyndigheten i Uppsala län slagits samman med Gävleborg och Västmanland.
Som besparingsalternativ nämner hon färre chefer och en gemensam kriminalunderrättelse för de tre länen. Ett av Carin Götblads mål är ökad jämställdhet inom kåren. Under hösten har hon låtit 300 polischefer i regionen gå en utbildning i jämställdhet för att fler kvinnliga poliser ska bli arbetsledare.
– Det är viktigt med fler kvinnor inom polisen för att få bredare perspektiv, framhåller hon.
Polisen kritiseras ständigt för ineffektivitet. Mellan 2006 och 2013 ökade antalet poliser i Sverige med 13 procent medan antalet uppklarade brott sjönk med 2 procent. Vad säger du om det?
– Det går inte att kommentera statistik utan att ha analyserat siffrorna, svarar Carin Götblad.
Hon anser att det finns förklaringar som att utredningarna vid exempelvis nätbrott blivit mer komplicerade, att det i alltfler ärenden behövs tolk och att det oftare krävs teknisk bevisning eftersom de misstänkta numera sällan erkänner.
I en undersökning av anmälningar av misshandel med okänd gärningsman fann Brottsförebyggande rådet att det i 60 procent av fallen fanns möjliga utredningsåtgärder som polisen inte gått vidare med och att uppklarningssiffrorna skulle kunna öka med minst 50 procent.
Är polisen för dålig på att utreda brott?
– Vi jobbar för att exempelvis samordna så att en enda åklagare ska utreda de fall där en person gjort sig skyldig till flera brottstyper. Men polisen är väldigt tidspressad och jag skulle lätt kunna sätta mer än det dubbla antalet i arbete. I Uppsala jobbar utredarna natt och helger till skillnad från i andra regioner, ändå växer högarna och vi tvingas ibland lämna ärenden på grund av preskription eller stress.