Påkörd trots förbud mot biltrafik

Trots förbud mot biltrafik på transportvägen vid Bäcklösaskolan kör bilister där. Förra veckan blev en kvinna påkörd av en privatbilist.

Transportvägen ägs av Skolfastighetsbolaget konstarerar Christer Åkerlund, kommunensn trafikingenjör.

Transportvägen ägs av Skolfastighetsbolaget konstarerar Christer Åkerlund, kommunensn trafikingenjör.

Foto: Michaela Hasanovic

Uppsala2014-11-24 13:00

Trafiklösningar i Gottsunda som UNT skrivit om har väckt många reaktioner. En av de som hört av sig är kvinnan som blev påkörd. Mest chockad, men också med ett rejält blåmärke på ena höften, klarade hon sig från incidenten. Hemkommen polisanmälde hon händelsen, och en förundersökning har inletts. Anmälan är rubricerad försök till misshandel.

Men kvinnan, som vill vara anonym, är upprörd över att inget gjorts för att stoppa bilister som inte bara kör på transportvägen utan också på gång- och cykelvägar i Valsätra.

Hon berättar att hon haft god överblick över området där gc-vägar mellan Bandstolsvägen, Linrepsvägen, Spinnrocksvägen och villaområdet i Valsätra löper samman med transportvägen vid skolan:

– Gång- och cykelvägarna används som smitvägar av bilister, några kör där regelbundet, säger kvinnan till UNT.

Hon har vid flera tillfällen kontaktat kommunen och önskat att trafikhinder ska sättas upp för att stoppa bilarna innan en olycka inträffar.

Christer Åkerlund är trafikingenjör på kommunens kontor för samhällsutveckling. Han konstaterar att skyltningen är tydlig för både gc-vägarna och för transportvägen som är förbjuden för motortrafik som inte har tillstånd.

– Det är självklart så att man ska följa påbuds- och förbudsskyltar. Och att köra bil på gc-vägar är absolut förbjudet. Skolfastighetsbolaget äger Bäcklösaskolan och bestämmer vilka som har tillåtelse att köra på transportvägen.

Skolfastighetsbolagets förvaltare Susanne Eriksson ger besked:

– Det är bara entreprenörer eller andra som har arbete att utföra vid eller i skolan som får köra in på transportvägen, inga andra, säger Susanne Eriksson.

Michael Gustafsson är biträdande chef för trafikavdelningen vid Uppsalapolisen:

– Naturligtvis ser vi allvarligt på om bilister kör på gc-vägar. De är till för oskyddade trafikanter, inga andra. Missbruk stävjas bäst om det ställs ut någon form av hinder så att bilar inte kan komma fram, säger Michael Gustafson.

Om trafikhinder säger Christer Åkerlund:

– Vi är generellt väldigt restriktiva med hinder eftersom de också orsakar olyckor med cyklister som inte ser dem, men också för att de försvårar driftarbete som snöröjning. Det är svårt att veta hur vanligt det är att gc-vägarna missbrukas, vi har inte fått några rapporter om olyckor i Valsätra eller andra områden.

Bakgrund Stadsplanering

Valsätra planerades och byggdes med Slädvägen, Hugo Alfvéns väg och Vårdsätravägen som en ringväg. Från den går ”säckvägar” in i bostadsområdena. Gång- och cykelvägar genom grönområden och Valsätraparken binder samman stadsdelens olika områden.

Det är en typisk planering från 1960- och 70-talens flerbostadshusområden enligt Tomas Svensson, forskningsdirektör vid VTI, Statens väg- och trafikforskningsinstitut. I villaområden behölls i stället bilgator och rutnätsplaneringen. Ur trygghetssynpunkt har ringvägsmodellen visat sig ha brister, och boende gärna söker sig till väl upplysta och trafikerade vägar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om