Oseriösa bostadsköpare stoppas

Spekulanter köper lägenheter i Uppsala som de aldrig flyttar in i. En Uppsalabo köpte 16 bostadsrätter och krävs nu på 430 000 kronor i skatt. Byggföretag försöker stoppa oseriösa köpare.

byggbolaget Veidekkes bygge på Torgny Segerstedts all 22-30 i Rosendal.

byggbolaget Veidekkes bygge på Torgny Segerstedts all 22-30 i Rosendal.

Foto: STAFFAN CLAESSON

Uppsala2016-05-06 05:00

De senaste fem åren har snittpriset för bostadsrätter i Uppsala ökat med 46 procent. En av de som kunnat dra nytta av prisuppgångarna är en 47-årig man från Uppsala.

Under 2013 och 2014 köpte och sålde 47-åringen 16 bostadsrätter i bland annat Uppsala men utan att ha bott i någon av dem. Mannen har ägt lägenheterna en kort tid, ibland bara ett par veckor, och har haft upp till fem bostadsrätter samtidigt.

Det har rört sig om snabba pengar. En lägenhet som han ägde i en månad gav 65 000 kronor i vinst medan ett annat lägenhetsinnehav genererade 355 000 kronor på tre veckor. Totalt har han gjort en vinst på 980 000 kronor.

Skatteverket begär att 47-åringen betalar ytterligare 430 000 kronor i skatt, utöver den vanliga reavinstskatten på 22 procent. Skatteverket menar att mannens affärer haft så snabb och stor omsättning att de ska klassas som näringsverksamhet vilket medför högre skatt än privata bostadsköp.

UNT har talat med flera Uppsalamäklare som väl känner till fenomenet att folk köper bostadsrätter för att spekulera, inte för att bo där.

– Jag skulle tro att 10-15 procent av alla nybyggda smålägenheter i Uppsala köpts av personer som använder dem för spekulationsaffärer, säger Emil Haraldsson vid mäklarfirman Widerlöv.

Han tar som exempel ett projekt i Rosendal i Uppsala där flera personer sålde sina bostadsrätter direkt när de fick nycklarna och han beräknar att de gjorde en vinst på runt 400 000 kronor per lägenhet.

Göran Nyström, mäklare vid ERA Bostad & nya hem, berättar om ett projekt med nyproduktion i Uppsala där han tror att 5-10 procent av bostäderna hade bokats av personer som aldrig haft några planer på att flytta in.

– Vinsten för deras del kan ha hamnat på cirka 150 000 - 200 000 kronor per person.

Givetvis är det svårt att avgöra varför någon vill sälja sin lägenhet direkt efter köpet. Personen kan ju till exempel ha fått jobb på en annan ort och måste snabbt flytta.

Teresa Pettersson, mäklare vid Länsförsäkringar i Uppsala, tycker att det ibland skiner igenom när det rör sig om oseriösa köpare.

– Det är klart att de inte berättar att det handlar om spekulation men man anar det på hur de förklarar anledningen till att de ska sälja.

Att personer försöker göra kortsiktiga vinster på just bostadsrätter under nyproduktion beror på att de ofta bara behöver betala en mindre del av kostnaden i förskott. Under byggtiden, som kan vara ett par år, hinner priset i allmänhet stiga. Om spekulanten säljer direkt vid tillträdet men innan slutbetalningen behöver personen bara skjuta till en mindre kapitalinsats.

Ett problem med spekulationsköparna är att de tränger ut dem som vill teckna sig för en nyproducerad lägenhet för att verkligen bo där. Några av de UNT talat med ser även en risk att priserna trissas upp.

För att motverka spekulationen har några byggbolag infört nya rutiner.

– För att skapa en större tröskel för den typen av köpare har vi bland annat höjt handpenningen, uppger Charlotte Hagman, presschef vid NCC.

Byggföretaget Veidekke har nyligen avslagit köp för en handfull personer vid ett bostadsprojekt i Rosendal i Uppsala.

– Ofta skaffar sig de här personerna ett lånelöfte från banken och använder det för att göra flera bostadsköp. För att stoppa oseriösa granskar vi alla lånelöften mycket noga och om det inte finns speciella skäl får man inte köpa mer än en lägenhet åt gången hos oss, säger Malin Hart Randes, försäljningschef vid Veidekke.

– Trots stränga kontroller får vi inte tag i alla spekulationsköpare men för oss är det viktigt att ta ställning i den här frågan. Vi vill sälja till människor som behöver bostad, inte som vill tjäna pengar på situationen.

Omfattning avgör skatten

Avgörande för beskattningen av vinst från försäljning av bostadsrätt är om det är en privatbostad eller en näringsbostadsrätt.

För att räknas som privatbostad ska den användas av ägaren eller närstående för permanent boende eller som fritidsbostad.

För att verksamheten ska klassas som handel med bostadsrätter ska det finnas ett vinstsyfte och handeln ska ske varaktigt och med viss omfattning.

I ett vägledande rättsfall hade en person under två år köpt och sålt sex bostadsrätter och en fastighet vilket bedömdes som näringsverksamhet.

Källa: Skatteverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!