Öppnar för 16 våningar i Ulleråker

Utbyggnaden av Ulleråkerområdet bantas med 1 000 bostäder för att klara grundvattnet. Samtidigt öppnar kommunen för högre bebyggelse. Vissa hus kan bli upp emot 16 våningar.

Väntar på byggkranarna. Kommunalrådet Erik Pelling (S) vill att anrika gamla Ulleråker ska bli en modern mönsterstadsdel för 19 000  Uppsalbor.

Väntar på byggkranarna. Kommunalrådet Erik Pelling (S) vill att anrika gamla Ulleråker ska bli en modern mönsterstadsdel för 19 000 Uppsalbor.

Foto: Tomas Lundin

Uppsala2016-03-07 17:24

Det framgick av måndagens presentation av planprogrammet för Ulleråker som har omarbetats efter synpunkter från allmänhet och experter. Mycket har handlat om miljön i området och om trafik och kommunikationer.

– Vi har omarbetat planen utifrån tre mål; god stadsmiljö, hållbara vardagsresor och hållbar vattenmiljö, säger Erik Pelling (S), ordförande i plan- och byggnadsnämnden.

Den stora förändringen är bantningen av antalet bostäder som kan byggas i området. Enligt ursprungsförslaget skulle 8000 bostäder få plats. Länsstyrelsen och SGU har kritiserat planen hårt för att en så kraftig utbyggnad riskerar att förorena Uppsalas grundvattentäkt som finns i åsen under Ulleråker. Det har fått kommunen att backa.

– Vi har gjort en samlad bedömning och kommit fram till att vi måste dra ned utbyggnaden med 1000 bostäder för att minska riskerna för grundvattnet. Det gör vi genom att tillåta färre bostäder i de mest känsliga områdena, säger Erik Pelling.

Dessutom förskjuts den tunga utbyggnaden mot Dag Hammarskjölds väg och koncentreras mer åt det hållet. Området kan dessutom få högre bebyggelse.

– Husen blir högre än i det ursprungliga förslaget, upp till 14 våningar. I vissa fall kan det också bli ända upp till 15-16 våningar. Samtidigt renodlar vi bebyggelsen. Tidigare fanns fler höga hus utplacerade i områden som har låg bebyggelse. Nu blir det färre. Generellt sett ska området ha en bygghöjd på mellan 4 och 12 våningar, säger Erik Pelling.

Enligt en ekonomisk riskanalys som kommunen gjort kan köpet av Ulleråker för 1,8 miljarder kronor bli en förlustaffär om inte 8000 bostäder byggs. Hur påverkar bantningen kalkylen?

–Visst finns risker för att vi kan gå back. Men vi måste jobba hårt för att hålla tidplanerna och våra kalkyler för investeringar i infrastruktur, hur vi utformar gator och torg. På så sätt kan vi minska kostnaderna för hela projektet.

Kommer ni att klara skyddet av grundvattnet?

– Ja, det är vår bestämda uppfattning att vi gör. Vi ska bygga så att ingen onödig biltrafik eller andra transporter kör i området. Det ska vara naturligt för de som bor Ulleråker använda sig av kollektivtrafiken, cykla eller gå. Vi ska inte ha p-garage i husens källarplan utan i särskilda p-hus. I förslaget har vi bland annat flyttat ett p-hus och en skola från områden där riskerna för grundvattnet är stort, säger Erik Pelling.

Av de 1000 bostäder som omdisponerats låg tidigare 500 i åstråket. I det området blir det i stället mer parkmark. Tanken är att det fungera som en förlängning av grönområdet som sträcker sig från Stadsträdgården och söderut efter Fyrisån.

Planerna på att bygga intill Dag Hammarskjölds väg har kritiserats, främst för att den gamla tallskogen kommer att fällas. I det nya förslaget sparas en bredare ridå av äldre tallar och nyplanterade träd mot vägen.

I områdets södra del mot Ulltuna skapas ytterligare ett parkstråk, mellan Dag Hammarskjölds väg och åsen.

Dessutom flyttas den planerade stadsgatan så att den inte stör den känsliga kyrkogårdsmiljön i stadsdelens mitt.

Alliansen är så här långt försiktigt positiv till det nya förslaget.

– Vi tycker det är bra att mer av grönområdena värnas, främst i stråket efter Fyrisån. Men vi anser samtidigt att man ska ha ambitionen att bygga 8000 bostäder. Vi kommer att bevaka varje detaljplan så att minst 7000 bostäder byggs, säger Therez Olsson, kommunalråd för (M).

Hon tror att möjligheterna för en bred kompromiss kring utbyggnaden av Ulleråker är goda.

Fakta Det händer nu

8 mars: Information till de boende om planprogrammet. På Emmy Rappes väg 7 klockan Kl 18-20.

17 mars: Beslut i plan- och byggnadsnämnden om att skicka planprogrammet till kommunstyrelsen för godkännande.

6 april: Beslut om godkännande i kommunstyrelsen.

April: Beslut i plan- och byggnadsnämnden om samråd för de två första detaljplanerna.

Vår/höst 2016: Markanvisningstävlingar inom de två första detaljplaneområdena.

Våren 2017: Första spadtaget.

Källa: Uppsala kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!