Specialiserad palliativ vård i kommunal regi har bedrivits på Omtanken sedan 2013, men äldrenämnden beslutade på torsdagen att korttidsboendet ska avvecklas. Ordförande Monica Östman (S) hänvisar till att verksamheten faller utanför kommunens ansvarsområde.
– Det finns ju hospice i landstingets regi, där de med störst behov ska vårdas. Kommunen ansvarar för allmän palliativ vård, det är den vi ska förstärka.
Ett annat skäl är att det har varit svårt att fylla platserna på Omtanken, samtidigt som de kostar mycket. Enligt Monica Östman är det därför mer relevant att satsa på god palliativ vård inom hemsjukvård och övriga kommunala korttidsboenden.
De borgerliga oppositionspartierna motsatte sig beslutet och begärde att ärendet återremitteras. Stefan Hanna (C), äldrenämndens 2: e vice ordförande, anser att det saknas grund för att andra verksamheter skulle kunna garantera samma högkvalitativa vård i livets slutskede som Omtanken.
– Man inrättade Omtanken för att kunna ta hand om de som faller mellan stolarna. Det underlag vi fått visar inte om det finns kompetens eller hur man ska bygga upp en bra palliativ kunskap inom kommunens verksamheter.
Dessutom menar Stefan Hanna att ärendet är felhanterat.
– Hela processen har varit oacceptabel. Oppositionen har inte haft någon insyn och orimligt kort tid på oss att ta ställning.
Eleonor Eklund, vars sambo tillbringade sin sista tid på Omtanken, ser nedläggningen som en katastrof.
– Det går inte att beskriva hur duktiga personalen var. De såg verkligen till varje patient, och till oss anhöriga. Min sambo fick ett mycket värdigt slut. Andra korttidsboenden som jag har anhöriga på har inte alls samma kompetens och går inte att jämföra med Omtanken. Varför lägga ned något som fungerar?
Monica Östman är medveten om att beslutet fattades med kort varsel, men framhåller att utföraren Vård och omsorg begärde en ännu snabbare avveckling än vad nämnden beslutade. Vad gäller kvaliteten på den vård som erbjuds i livets slutskede tycker hon inte att det finns anledning till oro. Ingen av de som är på Omtanken nu kommer att behöva flytta.
– Vi kommer att förstärka det palliativa teamet i kommunen, och jobba för en jämlik palliativ vård.
De som har reagerat starkast på nedläggningsbeskedet är enligt Monica Östman Omtankens personal.
– Det är såklart ett hårt slag för dem, men de har gjort ett fantastiskt jobb och deras kompetens kommer att tas till vara.
I oktober 2015 beräknas Omtanken vara avvecklat.