Den andra tisdagen i september firas skolans dag och Lärarnas Riksförbund har ordnat prinsesstårtor till sina medlemmar. I samband med dagen, som syftar till att uppmärksamma skolan och lärarnas betydelse, presenteras varje år en rapport över hur det ser med bland annat likvärdighet, lärarlöner och resursanvändning i landets skolor.
– Uppsala kommun har en strävan att bli en av Sveriges bästa skolkommuner och det kan vi se att man misslyckas med, säger Hans Eric Lindahl som är kommunombud för Lärarnas Riksförbund i Uppsala.
I den totalrankning som Lärarnas Riksförbund gjort hamnar Uppsala på 108:e plats av 290 kommuner. När det gäller elevresultat går det bättre, där finns Uppsala på plats 35 och när det kommer till lärarlöner plats 43. Men facket är ändå inte nöjt.
– Vi ser att Uppsala har lägre löner än närliggande kommuner som det går att pendla till, som Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby. Det gör att vi riskerar att tappa bra lärare till de här kommunerna där de kan få upp till 5000 kronor mer i månaden.
I Uppsala finns dessutom en stor grupp lärare som nu är i 60-årsåldern, vilket innebär att kommunen inom några år kommer att behöva nyanställa ett stort antal lärare.
– Då måste ingångslönerna upp om vi vill få bra lärare.
Det största problemet som identifieras i rapporten är dock bristen på likvärdighet där Uppsala hamnar på 172:a plats. Skolresultaten må vara bra i genomsnitt, men de skiljer sig stort mellan olika skolor. Lärarnas Riksförbund menar att de är elevernas socioekonomiska förutsättningar som slår igenom och att det är ett problem att skolan inte lyckas kompensera upp dessa. Katarina Reineck, som är ordförande för Lärarnas Riksförbund i Uppsala, menar att det visar på att kommunerna inte klarar av att vara huvudmän för skolan.
– Jag var nyligen med Lärarnas Riksförbund i Österrike och där berättade vår guide att de slutat titta på den svenska skolan. Förr var den en förebild för den österrikiska skolan, men nu tycker de att den, på grund av för lite styrning, blivit för ojämlik.
Facket vill se en ökad styrning och finansiering från statligt håll, vilket på sikt ska leda till att staten helt tar över huvudmannaskapet för skolan.
– Sen så kan vi också se att det fria skolvalet kan ligga bakom en del av ojämlikheten. Lärarnas Riksförbund har inte tagit ställning för eller emot skolvalet. Men jag tror att det ligger mycket i det uttalande som Skolverkets generaldirektör Anna Ekström gjorde i Agenda i söndags, där hon sa att det fria skolvalet är en orsak till spridningen i resultat och elevunderlag, säger Hans Eric Lindahl.
Om skolresultaten i kommunen i genomsnitt är bra, varför är likvärdigheten viktig?
– För att kommuner med högre likvärdighet också får bättre resultat. Forskning visar att de bästa förutsättningarna för undervisning och lärande ges i klasser med en mix av elever.
Än sämre placering får kommunen när det gäller resursanvändning, med plats 276 hamnar Uppsala i botten. Antalet elever per studie- och yrkesvägledare är också långt mycket högre än riksgenomsnittet, med 1500 elever jämfört med 550 som är snittet.
Var resultaten väntade?
– Vissa saker kände vi till sedan tidigare, men det som förvånade oss mest var att Uppsala hamnade så långt ner i rankingen när det kom till resursanvändning och att det finns så dåligt med studie- och yrkesvägledare, säger Hans Eric Lindahl.
Varför går en så stor del av kommunens skolbudget till administration?
– Jag tror att det kan ha att göra med att lokalkostnaderna är dyra.
– Sen finns det nog fler chefer på mellannivå, jämfört med de kommuner som rankas högre i resursanvändning, säger Katarina Reineck.
När det gäller frånvaron av studie- och yrkesvägledare tror de att det har att göra med de senaste årens sparkrav och det faktum att det nu är upp till rektorerna att avgöra oms kolan ska ha en studie- och yrkesvägledare.
– När skolorna varit tvungna att spara har det antagligen varit lättare att dra ner på den tjänsten, i stället för lärartjänster. Men det riskerar att leda till att fler elever väljer fel program på gymnasiet, vilket i sin tur försämrar skolresultaten.
Under tisdagen kommer Lärarnas Riksförbund att presentera sin rapport för kommunens politiker, med förhoppningen om att den ska kunna ge ett sista avtryck inför den budget som styrande majoriteten ska presenteras på måndag i nästa vecka.