I söndags skrev UNT om Gunilla Lindgren, limnolog vid länsstyrelsen, som riktar skarp kritik mot kommunens dagvattensystem, vilket hon menar på sikt kan skada hela Mälardalens dricksvatten.
Nu stämmer även kommunalråd Maria Gardfjell, MP, in i kritiken. Hon menar att sittande styre inte prioriterar dagvattenfrågan.
– Miljöpartiet har drivit den här frågan politiskt väldigt länge, men inte fått gehör. Det behövs en plan, men inga pengar är avsatta och inga beslut är tagna. Vi måste ställa högre krav, säger hon.
Att Uppsala kommun tagit fram ett program för dagvattenhanteringen ”räcker ingenstans”, enligt Maria Gardfjell.
– Vi måste lägga resurser och pengar på det här. Det behövs andra tekniska lösningar så att man fördröjer dagvattnet i stället för att det rinner rakt ut, så att vi slipper oljeutsläppen och föroreningarna, säger Maria Gardfjell, som anser att hela dagvattennätet bör byggas om.
Inne i stan där man inte kan gräva upp marken av historiska skäl nämner hon fler grönområden som en lösning, exempelvis rabatter som ska fånga upp vattnet.
– Det behöver göras satsningar. Där kan man fråga sig om VA-avgiften räcker till för att göra de stora ombyggnationer som krävs?
Liv Hahne (M), ordförande för plan- och byggnadsnämnden, ställer sig frågande till Maria Gardfjells kritik.
– Det är kvalificerat struntsnack att säga att det inte är en prioriterad fråga. Dagvattenhanteringen finns som krav i varje detaljplan. Det är bara att läsa. Jag vet inte var Maria Gardfjell får det där ifrån, men det är ju valår, säger Liv Hahne.
Stefan Hanna (C), ordförande för gatu- och samhällsmiljönämden, är inne på samma spår som Liv Hahne.
– Att vi inte skulle ta frågan på allvar är löjligt att påstå. Vi har anställt en vattenstrateg på hundra procent i kommunen, vilket vi aldrig tidigare har haft. Dessutom har vi en som jobbar med miljö- och klimatstrategi, säger han.
Enligt Stefan Hanna samarbetar man även med Uppsala universitet i syfte att ta fram ett filtersystem för avloppssystemen inne i stan.
– Det kan absolut bli bättre, men att framställa det som att vi inte tar frågorna på allvar är att fara med osanning, säger han.
Maria Gardfjell vill se en mer övergripande plan.
– Det viktigaste är att ta fram en plan som gäller hela Uppsala, och inte bara där det byggs nytt. Det absolut första man kan göra är en kartläggning av de avsloppsör som mynnar rakt ut i Fyrisån.