Juicemarknaden är ett kapitel för sig när man tittar på säljande begrepp. För omkring tio år sedan blev det vanligt att fler tillverkare använde ordet ”färskpressad” om all juice som inte är tillverkad av koncentrat.
De som tillverkar juice som tappas på förpackningar direkt efter pressning, vilket ger kortare hållbarhet, började då i stället skriva ”nypressad” på flaskorna. Graden av pastörisering avgör sedan hur lång hållbarhet juicen har, och vad ”ny” i nypressad betyder egentligen. Icas egen juice med märket Selection pressas i Tyskland och har en hållbarhet på drygt tre veckor efter pressning. En liknande produkt produceras för Ica i Nederländerna där benämningen på etiketten är ”rakt ner i flaskan”, vilket får ses som en utvidgning av språkbruket. Brämhults juice pressas på beställning och pastöriseras lätt, vilket ger en hållbarhet på omkring två veckor medan Lovisebergs råsaft är helt obehandlad och håller ungefär en vecka.
Enligt Livsmedelsverkets regler ska både ”färskpressad” och ”nypressad” förklaras. Om det står att något är nypressat, nygjort eller nybakat ska både tillverkningsdag och hållbarhet stå på förpackningen.
De flesta tillverkare köper in juice i stora tankar. Där är hållbarheten ett år lång, fram till nästa skörd. Sedan hälls den på förpackningar allt eftersom den ska säljas.
Lena Sparring, chef för produktkvalitet på Ica, säger att beteckningen ”rakt ner i flaskan” har diskuterats inom företaget.
– Det hette tidigare ”frukt på flaska”. Och det betyder att den fått en mildare behandling så att c-vitaminhalten är högre, säger hon.