Videon är inte längre tillgänglig
Utgrävningen som sker under veckan började med en teori om var den gamla ärkebiskopsgården borde legat innan den flyttades till dagens Uppsala år 1275. Ärkebiskopsgården grävdes också fram på just denna plats, men den är långt ifrån det enda forskarna hittat.
– Fynden har överträffat alla våra förväntningar. Jag har aldrig hittat så här mycket i en forskningsgrävning, säger John Ljungkvist, arkeolog vid Uppsala universitet och projektledare för utgrävningen.
Förutom biskopsgården har de nämligen hittat vad de tror är en ny kungshög. En bit från Gamla Uppsala kyrka finns en kulle som man fått upp ögonen för redan tidigare, och gjort mindre grävningar i år 2013. Man försökte avgöra om kullen varit en husplatå, men fann att det fanns en ännu större hög under den. Den stora kullen, som kan vara runt 30 meter i diameter, har byggts över och ”kapslats in” under medeltiden.
– Vi blir inte riktigt kloka på varför man gjort så, säger John Ljungkvist.
Kullen dateras till 600-talet och är alltså samtida med de andra kungshögarna i Gamla Uppsala. Högst ett par årtionden skiljer dem i ålder. Att gräva ut den skulle bli alldeles för dyrt, men forskarna kommer gräva runtomkring och göra snitt i den för att förstå hur den är byggd.
– Inuti finns säkerligen resterna efter en riktigt maffig kremering med massa djurben, ett enormt bål, rika fynd och full vapenutrustning. Det är lite frustrerande att inte få gräva ut den, men pengarna finns inte just nu. Vi är ändå supernöjda med det vi hittat, säger John Ljungkvist.
Utöver den nya kungshögen har forskarna också hittat en vikingatida bondgård och en metallverkstad. Även där har fynden överträffat deras förväntningar. Den vikingatida boplatsen har legat precis nedanför kungsgården och bevisar troligen att det fanns mängder av gårdar runtomkring den. Antagligen hyrdes gården ut till människor som ägnade sig åt enbart jordbruk och djurskötsel. Inga hantverksföremål har hittats där, men desto fler djurben.
– Vi har hittat en hel serie med hus. Antagligen flera hundra års och flera generationers hus på samma ställe, säger John Ljungkvist.
I den gamla ärkebiskopsgården, som från början var anledningen till utgrävningen, har man hittat flera fynd som tyder på att rika människor bott där. I den stora timmerbyggnaden med en enorm eldstad återfanns bland annat keramik, ett importerat mynt och ytterst ovanligt och exklusivt glas från 1200-talets Venedig.
– Det var ett väldigt välstädat hem, vilket är frustrerande för vi har inte hittat mycket i golvet. Man har hållit rent efter sig, vilket också tyder på att rikt folk bott här, säger John Ljungkvist.
I den stora eldstaden har man däremot gjort fynd. Där hittades ben med runor och flätornamentik på som har skickats på analys för att runorna ska tydas.
Det sista stora fyndet man gjort fanns under biskopsgården. Det är en metallverkstad från järnåldern, full av gamla föremål.
– Alla spår man kan hitta efter en metallverkstad har vi hittat, säger John Ljungkvist.
Bland annat fanns gjutformar, spår efter glaspärletillverkning, skärvor från glasbägare och bearbetad bärnsten som importerats från Sydeuropa. John Ljungkvist hoppas nu hitta ännu fler gjutformar i verkstaden med avtryck av föremål.
– På så vis skulle man kunna säga exakt vilken typ av föremål som tillverkades i den här trakten, så om man hittar ett sådant föremål i en annan del av landet så vet man var det är gjort. Det skulle vara häftigt, säger han.
Utgrävningen håller på tills på måndag, och fler fynd väntas göras innan dess.