Nu växer gröna stadsdelen fram

En ny miljöcertifierad stadsdel, med Uppsalas största grundskola. Men också en stadsdel för välbärgade. Det är framtiden för Rosendal där bygget av den norra delen nu drar i gång.

Så här har Skanska tänkt sig kvarteret på den tomt de fått sig tilldelad i markanvisningen i Rosendal.

Så här har Skanska tänkt sig kvarteret på den tomt de fått sig tilldelad i markanvisningen i Rosendal.

Foto: Skanska och Dinelljohansson

Uppsala2016-02-19 05:05

Den del som nu ska börja bebyggas sträcker sig från Rosendalsvägen i söder över hela den gamla golfbanan upp till Rosendalsgymnasiet och BMC. Torgny Segerstedts allé blir områdets pulsåder och genomfartsstråk för de busslinjer mot Gottsunda som i dag kör längs Dag Hammarskjölds väg. Projektet delas in i etapper och man börjar med området strax söder om Grindstugan.

Bensinmacken vid Grindstugan har ersatts av ett parkeringshus för de boende. Och i kanten av Stadsskogen ligger det som, tillsammans med den nya Tiundaskolan, kommer att vara Uppsalas största grundskola med plats för 900 elever. På takterrasserna finns utrymme för både rekreation, solceller och kanske till och med odlingar. Vissa byggherrar lovar också att de ska köpa in elcyklar som de boende kan använda.

Dammar och vattensamlingar gör att en stor del av dagvattnet tas om hand lokalt. Förhoppningen är att hela stadsdelen ska miljöcertifieras av Citylab, en metodik för hållbart byggande.

– Men det är lite tidigt att se om det verkligen blir odling på taken. Det kräver tjockare jordlager och andra tekniska lösningar än om man har vanliga gröna tak, säger Torsten Livion, detaljplanechef på Stadsbyggnadsförvaltningen.

Ledordet för planeringen av området är mångfald, synergieffekter och kontraster. Mångfalden handlar om både biologi och innehåll, enligt Sara Lindh, planarkitekt som jobbat med att ta fram detaljplanen. I området finns cinnoberbaggar. Och man hoppas att de ska kunna röra sig i en korridor med bevarade tallar mellan Stadsskogen och Kronparken. Det ska också vara en blandning av små och stora lägenheter och bostadsrätter och hyresrätter. En ledstjärna är att alla ska känna sig hemma, oavsett bakgrund.

Men för att detta ska bli ens hem krävs dock god ekonomi. I södra Rosendal, som redan börjat byggas, ser man att prisläget är högt. Även hyresrätterna är endast tillgängliga för en relativt välbeställd grupp.

Markpriset är lägre för de byggherrar som väljer att bygga hyresrätter. Men det har inte räckt för att skapa en social blandning i området.

Hos Byggvesta, som byggt hyresrätter i södra Rosendal, får man betala 11 500 kronor i månaden för en trea på 75 kvadratmeter. För att få hyra den måste man ha en månadsinkomst på 34 500 kronor. En fem-rummaren på 101 kvadrat kostar 14 000 i månaden, och här krävs en månadsinkomst på 42 000 för att bli godkänd som hyresgäst. Är man två medsökande i bostadsansökan får inkomsterna räknas ihop. Men det gör att det i praktiken är lika svårt för en låginkomsttagare att uppfylla kraven för en hyresrätt som att få lån till att köpa en bostadsrätt i området.

Erik Pelling (S), kommunalråd och ordförande i plan- och byggnadsnämnden, är medveten om problemet.

– Jag har varit tydlig med att nästa stora utmaning är den sociala hållbarheten. Och här har vi ett jobb att göra i kommunen.

Han säger att man kan tänka sig att man ställer krav på hyresnivåerna i kommande markanvisningar.

En faktor som bidrar till att höja priserna är kommunens parkeringsnorm. Och den håller på att ses över. (Se artikel här intill).

Framtiden för Grindstugan är en så länge oviss. Huset ligger på en tomt som kommunen ska sälja tillsammans med övrig mark i området. Och det är upp till köparen om man vill låta huset vara kvar.

Några tomter har redan fördelats genom så kallade markanvisningsavtal. Det innebär att byggherrar har presenterat förslag på hur det ska kunna se ut. De som kommunen anser att de bäst uppfyller kriterierna får rätt att köpa marken. Men själva markköpet genomförs först när bygglovet beviljas så att kommunen ser att det verkligen blir som man utlovat. Förköpsrätten gäller normalt under två års tid.

Läs mer: om planeringen av Rosendal

Rosendalsområdet 3 500 bostäder byggs under 10 år

Totalt tänker man sig att det kan bli 3 500 bostäder i Rosendalsområdet. Just nu pågår markberedning och byggstarten för nästa del sker förmodligen runt årsskiftet 2016–2017. 2025 kan hela området vara klart.

Längs huvudstråket ska det planeras för lokaler, det vill säga kontor, butiker eller restauranger, i bottenvåningen.

Längst i norr mot BMC finns utrymme för universitetets expansion.

Huvudgatan ska också förberedas för spårvagn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!