– Två trappor upp, sedan står det Eriksson på dörren, säger Maria Eriksson i telefon strax efter att UNT hittat hennes toalett via appen airpnp.
Beskrivningen lyder: "Small but stylish restrom three minutes from the central station in Uppsala".
De flesta har nog hört talas om airbnb – onlinemarknadsplatsen för uthyrning och bokning av privat boende. En tjänst där privatpersoner står som både leverantör och kund. Airpnp fungerar egentligen på samma sätt – fast med en "twist". I appen kan du nämligen hyra ut din toalett till valfritt pris för en nödig förbipasserare. Och Maria Eriksson är inte bara först i Uppsala, hon är bland de första i Sverige.
– Jag är med på flera liknande sajter. Men det här är nog den mest originella av dem alla, säger Maria Eriksson när hon öppnar dörren för UNT som är de första att besöka toaletten.
På sajten, eller appen, kan man med hjälp av telefonens GPS-funktion ta reda på de närmsta toaletterna i området. Sedan klickar man på annonsen för att se om toaletten är ledig. Är det fritt fram så betalar man summan som uthyraren föreslagit och sedan är det bara att knacka på vid rätt dörr, besöka toaletten och uträtta sina behov.
– Jag kan tänka mig att det blir ett väldigt speciellt möte eftersom det knappast är läge för lite småprat innan personen varit på toaletten, säger Maria.
Är det inte lite läskigt att bjuda hem folk på det här sättet?
– Det är många som har den uppfattningen, men jag tycker att de flesta människor är hyggliga.
Men det är ingen slump att Maria är tidigt ute. Sedan januari i år har hon nämligen drivit ett projekt om delningsekonomi, på engelska "sharing economy", vilket innebär att hon är med på så många sajter och appar som möjligt som erbjuder tjänster liknande airpnp. Det kan handla om att låna ut verktyg och köksredskap, anordna middagar eller som i detta fall – hyra ut toaletten. Hon skriver om sina upplevelser dagligen på sin blogg och när året är slut hoppas hon på att kunna skriva en bok där hon bland annat reflekterar över hur delningsekonomin påverkar den privata ekonomin och hur hon som person påverkas av att leva på det sättet.
– Det tar lite tid men det är så otroligt spännande. Man träffar så många människor och man får nya vänner, säger hon.
Hur många tror du kommer vilja låna din toalett?
– Än så länge är det inte så många som vet om att tjänsten finns. Men jag tycker att det verkar väldigt praktiskt. Dessutom kan man ju lägga upp information om offentliga toaletter i appen också, säger hon och fortsätter.
– Kanske ska man ha en gästbok där inne, säger hon och skrattar.