Jeanette Lagg går ner mot stranden vid Ekoln; hit brukar hon gå om kvällarna och tända ett ljus för hennes man som gick bort tidigare i år. Klockan är strax innan halv fem på lördagseftermiddagen. Himlen är så färgsprakande vacker att hon tar fram kameran för att föreviga ögonblicket. Plötsligt ser hon något snabbt som rör sig uppe i skyn.
– Jag kände att det där var så starkt så jag flyttade kameran ditåt, säger Jeanette Lagg.
Föremålet, eller vad det nu är, går i riktning neråt mot vattnet med rejäl fart.
– Det var så märkligt, i Sunnersta ser man flygplan stup i ett, men om det hade det varit ett flygplan skulle det gått snett uppåt eller bortåt. Det här gick mer vertikalt neråt, en helt annan bana.
Snabbt går hon hemåt för att ladda in bilderna på datorn och kolla närmare. Men några direkta ledtrådar uppenbarar sig tyvärr inte.
– Det jag tänker på direkt är att det skulle vara någon form av meteorit, något form av himlagrus, säger Jeanette Lagg och beskriver att det såg om att det fanns en punkt i slutet av det långa strecket som föll.
Jeanette Lagg tittar ofta upp mot himlen. Senast härom kvällen såg hon faktiskt ett stjärnfall, men nu är hon nyfiken på vad det var hon såg på lördagseftermiddagen.
På söndagen fick UNT tag på Clas Svahn, sedan länge aktiv inom föreningen UFO-Sverige. Han bekräftar att det rör sig om kondensstrimma efter ett flygplan.
- Själva planet på 10 000 meters höjd kan vara svårt att se, och den mörka kondensstrimman kan misstas för ett föremål när man står nere på jorden och tittar upp mot himlen, säger han.
Perioden mellan november och februari bjuder ofta på så kallad k-strimmeväder, enligt Clas Svahn. Att strimman, som vi dagtid ser som lång och vit mot en blå himmel, ibland blir väldigt mörk beror helt enkel på att den då inte är solbelyst.
Andra mystiska himlafenomen i höst:
"Eldbollarna"
LÄS MER: Vad är det som faller från skyn?
Blodmånen