Middag med mening

Integrationen är det vi själva som ansvarar för. Den insikten fick Jenny Vestin och sambon Tobias Carlsson att anmäla sig till Invitationsdepartementet.

Hani Alaji, Muhammad Abu Imad, Jenny Vestin och Tobias Carlsson äter middag tillsammans efter att ha mötts via Invitationsdepartementet

Hani Alaji, Muhammad Abu Imad, Jenny Vestin och Tobias Carlsson äter middag tillsammans efter att ha mötts via Invitationsdepartementet

Foto: Lotta Lille

Uppsala2015-12-24 11:55

Invitationsdepartement är ett nätbaserat forum där svenskar och personer som inte har svenska som modersmål kan komma överens om att träffas över en bit mat för samvaro och språkträning.

Verksamheten bygger på att departementets middagsambassadörer informerar SFI-elever om att de kan anmäla intresse för att äta middag tillsammans med svensktalande. Svenskar i sin tur meddelar via Invitationsdepartementets hemsida eller facebookgrupp att de gärna vill träffa och äta tillsammans med människor som vill träna på svenska.

Det var det Jenny Vestin och Tobias Carlsson gjorde:

– Integration är ju inte något som Stefan Löfven kan ordna - det är allas ansvar att hjälpa till och bjuda in till gemenskap. Vi hittade Invitationsdepartementet när jag sökte på nätet efter olika volontärsuppdrag och tyckte att det var en jättebra idé. Det är ett konkret och trevligt sätt där alla kan försöka göra åtminstone lite skillnad, med en enkel insats i sin vardag, säger Jenny.

De anmälde sitt intresse på onsdagen och redan på söndagskvällen kom Hani Alaji och hans vän Muhammad Abu Imad hem till Jenny och Tobias för mat och prat.

Vegetarisk lasagne och sallad med julkänsla, följt av kladdkaka med grädde och hallonsås stod på menyn, och till det dracks det vatten eller julmust.

– Det är jättegott, vi äter lasagne i Syrien också så det känns inte främmande, säger Muhammad.

– Julmust är nytt och intressant, säger Hani.

Muhammad är 25 år och har läst fyra på utbildningen till arkitekt och ingenjör. Hani är 31 år och utbildad läkare. De har båda tvingats fly från Syrien och på olika vägar kom de till Sverige 2014. Efter ett års väntan på uppehållstillstånd läser de nu sedan fyra månader svenska tillsammans på SFI i Uppsala.

Det var där som Uppsalas middagsambassdör Magnus Krantz träffade dem, och de skrev upp sig på middagsförmedlingslistan. Sedan kunde de matchas ihop med Jenny och Tobias.

– Vi är jätteglada över att få träna på svenska utanför klassrummet och träffa svenskar så här, säger Hani Alaji, och Muhammad nickar instämmnade:

– Det hedrar Sverige och Europa att syrier ges skydd, och att vi får möjlighet att träffa och prata med svenskar så här, är fantastiskt bra.

Det finns inga krav på varken returinbjudan eller annan fortsättning inom Invitationsdepartementets verksamhet.

– Det är ett åtagande för den tid middagen tar, ett sätt att lära känna varandra och framför allt att träna språk. Vill man fortsätta träffas går det förstås utmärkt, säger Magnus Krantz.

LÄS MER: De ensamkommandes första jul i Sverige

Invitationsdepartementet

Middagsinitiativ som det Invitationsdepartementet står för finns i ett flertal länder under namnet United Invitations.

Nätverket är icke-statligt, ideellt, partipolitiskt och religiöst obundet, och utgörs av de som själva väljer att delta. I Sverige startades Invitationsdepartementet 2014 i Stockholm.

Matchningen av personer som ska äta tillsammans görs utifrån datum, reseavstånd och kön, och det betonas särskilt att det inte är en dejtingservice, utan ett sätt att sammanföra människor som vill bli bättre på svenska med människor som talar flytande svenska.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om