Det anser kommunalrådet Mohamad Hassan (L).
– Jag upplever att pressavdelningen har betydligt mycket större makt än tidigare. Man håller på att införa en ny kultur som inte fanns tidigare, säger han.
Som exempel nämner han sin egen roll som tidigare nämndordförande. Då hade han som politiker synpunkter på vad som skulle gå ut som information till allmänheten.
– Nu har man lämnat över allt till pressavdelningen att avgöra.
Politikerna måste väl kunna ha ett ord med i laget ändå?
– Men det innebär att den politiska värderingen försvinner, magkänslan för vad som är viktigt ur ett politiskt perspektiv. I dag sker en överprövning av vad de politiskt valda vill förmedla. Spontaniteten försvinner och ersätts av ännu mer professionalism. Jag tror det är olyckligt, säger han.
Han har också reagerat mot att media stängts ute från möten mellan politiker och föräldrar när det gäller skolnedläggningar, som UNT berättat om tidigare.
– Det kan också ha skett någon gång när vi satt vid makten. Men nu är det mer tydligt. Kommunens pressavdelning går in och sätter stopp för media. Enligt skollagen så är det bara rektor som har sådana befogenheter. Rektor ska ta besluten. Vill politiker och tjänstemän inte att allmänheten ska ha tillträde till mötet så får de hålla det i någon annan lokal än skolans matsal. Som det är nu verkar pressavdelningen tagit makten över skolan, säger Mohamad Hassan.
Han vill också att fler nämnder ska ha sina sammanträden öppna. Allmänheten ska kunna höra hur de politiska diskussionerna går, innan exempelvis en skola läggs ned.
Mohamad Hassan framför sina synpunkter i en motion till kommunfullmäktige.