"Människors skyddsbehov måste väga tyngre"

– Jag stödjer mitt partis nej fullt ut.Så kommenterar Ilona Szatmari Waldau (V), kommunalråd i Uppsala, Vänsterpartiets nej i riksdagen till åtstramningen av asylpolitiken.

Kommunalrådet Ilona Szatmari Waldau (V)

Kommunalrådet Ilona Szatmari Waldau (V)

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2016-06-22 16:41

På tisdagen beslutade en stor majoritet att rösta ja till den kontroversiella skärpningen av asyllagen. Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna och Sverigedemokraterna röstade ja. Inom Mp fanns en tydlig spricka eftersom fyra ledamöter röstade nej och ytterligare fyra inte deltog i omröstningen.

LÄS MER: Skärpt asyllag klubbad i riksdagen

Vänsterpartiet sade kategoriskt nej, ett beslut som Ilona Szatmari Waldau ställer sig bakom.

– Det allvarligaste är att det blir svårare för flyktingar att återförenas med sina familjer. En flykting kan tvingas välja mellan att stanna ensam i Sverige eller återvända till sin familj som kanske befinner sig i flyktingläger, säger Ilona Szatmari Waldau vars pappa har rötterna i Ungern.

– Det är fruktansvärt att inte tillåtas vara med sin familj, säger hon och berättar att hennes far inte kunde träffa sin son på tio år på grund av att de befann sig på olika sidor av järnridån under 1960-talet.

Att regeringen tar initiativ till en skärpt asyllag kan hon ha viss förståelse för med tanke på att läget i många kommuner är pressat och att många efterlyser lite andrum.

– Jag ser att vi har problem med resurser, men människors skyddsbehov måste väga tyngre.

Inte heller Kristdemokraterna stödde regeringens förslag. Mikael Oscarsson (KD), riksdagsledamot från Almunge utanför Uppsala, anser att det är märkligt att regeringen går fram med ett förslag där familjer på flykt får svårare att återförenas. Just den delen har han, i likhet med Ilona Szatmari Waldau, svårast att acceptera.

– Vi lade fram ett eget förslag med ett annat innehåll plus att vi vill ha en permanent lag, inte en tillfällig. Vi fick med oss Liberalerna på flera av våra yrkanden säger Mikael Oscarsson.

Att Moderaterna röstade ja medan övriga allianspartier lade sig på nejsidan ser han inte som ett stort problem för alliansen.

– Vi visade under åtta år att vi kan lösa problem och hitta en gemensam samsyn. Men vi är i grunden fyra olika partier, säger han.

Marta Obminska (M), riksdagsledamot från Uppsala, röstade ja eftersom hon i likhet med sitt parti anser att Sverige tagit emot väldigt många flyktingar det senaste året och att de praktiska utmaningarna när det gäller integrationen har nått en gräns. På frågan om dessa påfrestningar för det svenska samhället väger tyngre än enskilda människors skyddsbehov svarar hon:

– Jag har stor respekt för att människor på flykt är utsatta, men totalt sett landade jag i ett ja i gårdagens omröstning.

I likhet med Ilona Szatmari Waldau och Mikael Oscarsson säger hon att de tuffare reglerna för anhöriginvandring var svårast att säga ja till.

Hur ser du på att frågan skär genom alliansen i och med att bara Moderaterna röstade med regeringen Löfven?

– Jag är en stor vän av alliansen och respekterar verkligen de som röstade nej, säger Marta Obminska.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!