Mamma kräver tvångsvård - får nej

En 15-årig pojke i Uppsala har inte gått i skolan på ett år. Han umgås med nynazister och har polisanmälts av sin mamma för dödshot. Mamman kräver att han omhändertas och även polisen har reagerat men socialtjänsten säger nej.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Uppsala2014-06-18 06:00

Turerna kring 15-åringen, som vi kan kalla Erik, har varit många. Pojken, som fyller 16 i år, har neuropsykiatriska diagnoser som adhd men tester har visat att han ligger över jämnåriga i begåvning. Erik har under åren haft kontakt med socialtjänsten och psykiatrin men för ett år sedan förvärrades situationen betydligt.

Det började med att Erik försvann hemifrån i juni i fjol, berättar hans mamma.

– Jag ringde socialjouren. ”Vad vill du att vi ska hjälpa dig med?”, fick jag till svar. De tyckte att de inte kunde göra något.

Efter ett par dagar kom Erik tillbaka men ville inte tala om var han varit.

Mamman berättar att sonen förändrades gradvis under 2013. Han började umgås med nynazister och hemma satte han upp hakkors på väggen.

– Erik fortsatte att vara borta i perioder och jag efterlyste honom hos polisen. Jag var flera gånger ute och letade och lyckades spåra honom till en lägenhet några mil från Uppsala där han bott hos en tjej.

Enligt mamman har Erik bott på okända ställen under större delen av det senaste året och vad han levt av vet hon inte.

När han dykt upp hemma har han ibland varit rejält hotfull. Han ska hotat att döda henne och vid ett tillfälle slagit till sin mamma. Under en vecka flyttade hon hemifrån av rädsla för sonen.

Hon visar ett sms från Erik där han skriver mycket nedsättande saker till sin mamma och avslutar med nazistiska slagord.

– Jag har varit förtvivlad och hade i höstas flera möten med socialtjänsten. De konstaterade att han sedan tidigare hade kontaktperson men startade i alla fall en utredning för att se om de skulle sätta in andra insatser.

Under tiden var Erik placerad i en specialskola men gick sällan dit. Enligt mamman har han i stort sett inte varit i skolan under det senaste läsåret, trots skolplikt.

– Skolan har skickat en orosanmälan till socialtjänsten. Orsaken är att han drivit runt på stan istället för att gå i skolan. Även barnpsykiatrin, där Erik gått för samtal, har gjort en anmälan.

– Jag har bett socialtjänsten att gå in med ett tvångsomhändertagande men de har hela tiden sagt att hans problem inte är tillräckligt allvarliga. Om han missbrukat eller varit kriminell hade det varit en annan sak har jag fått höra.

I vintras dömdes Erik för olaga intrång i en skola. Han fick då ett ungdomskontrakt som innebar kontaktperson, kbt-behandling inom socialtjänsten samt familjestöd.

Erik har även erbjudits frivillig placering på ett vårdhem men sagt nej.

Eriks mamma bläddrar i almanackan för det gångna året. På sida efter sida finns anteckningar om möten med socialtjänsten, möten som hon sett som mer eller mindre meningslösa. Hon berättar om sin oro för Erik och om den förtvivlan hon känner inför att samhället inte ingriper tuffare. Ibland under berättelsen kan hon inte hålla tårarna tillbaka.

Christin Olsson vid Uppsalapolisens ungdomsenhet gjorde nyligen en orosanmälan till socialtjänsten.

– Orsaken är att han rör sig bland nynazister och att han inte är hemma på nätterna, säger Christin Olsson.

Polisen utreder nu de hot som Eriks mamma anmält att hon utsatts för av sonen. Vad som händer om han fälls i domstol är en öppen fråga.

Sedan några veckor bor Erik hos en anhörig. Hans mamma säger att hon är slutkörd och hoppas fortfarande att socialtjänsten ska se till att hennes son kommer under vård.

– Det borde de ha gjort för länge sedan, betonar hon.

Fakta 19 lvu-ärenden i fjol

Antal ärenden där ungdomar 13-17 år har omhändertagits av socialtjänsten i Uppsala enligt lvu, lagen om vård av unga.

År 2008: 38

2009: 30

2010: 27

2011: 31

2012: 34

2013: 19

Jan-april 2014: 14

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om