Upproret mot vad många uppfattade som ett kuppförsök från konsistorieordförande Carola Lemne, tog ordentlig fart i samband med det senaste mötet i konsistoriet, universitetets styrelse. Carola Lemne lade då fram ett förslag till beslut vid sittande bord. Enligt förslaget stärks konsistoriets inflytande över rekryteringsprocessen och lärare och studenter, som tidigare i praktiken fattat beslutet om ny rektor får enligt förslaget bara en rådgivande roll.
– Att överhuvudtaget lägga förslaget på bordet vid mötet är anmärkningsvärt. Sedan dröjde det länge innan vi kunde få ut förslaget och se det, säger Kerstin Rydbeck, dekan vid historisk-filosofiska fakulteten vid Uppsala universitet.
Upprördheten minskade inte då Näringslivets forskningsberedning i en debattartikel presenterade en rapport där de kraftigt vill begränsa inflytandet för lärare, forskare och studenter vid rektorsrekryteringar. Debattartikeln har fått kraftigt mothugg.
Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik, är en av dem som öppet argumenterat mot näringslivsförslaget och skriver på sin blogg om uppror och kuppförsök.
Shirin Ahlbäck Öberg, prodekanus vid samhällsvetenskapliga fakulteten och lektor i statsvetenskap, säger att flera andra universitet och högskolor har infört en mer hierarkisk managementstyrning. Vid universiteten i Uppsala, Lund och Stockholm har lärarkollegiet varit så starkt att det inte har gått att göra samma förändring här.
– Och nu ser man exakt vad som händer. Det blir massiva protester och välgrundade sådana. Det är okunnigt och häpnadsväckande att vi har en konsistorieordförande som inte förstår det, säger Shirin Ahlbäck Öberg.
Carola Lemne säger själv att hennes förslag inte alls var menat som ett beslutsförslag.
– Det var ett diskussionsunderlag som är en sammanställning av hur det ser ut vid andra högskolor. Sen var tanken att vi skulle ha en diskussion i konsistoriet. Man hänger upp sig väldigt mycket på små formuleringar. Självklart ska vi lyssna på kollegiet, säger Carola Lemne.
Den bilden motsägs dock av de konsistorieledamöter som UNT varit i kontakt med. Flera av dem säger att det inte var någon tvekan om att det var ett skarpt beslutsförslag som lades fram på mötet. Majoriteten i konsistoriet ville dock ha en bättre utredning och beslutade att skicka tillbaka ärendet. Universitetsdirektören, Katarina Bjelke, ska nu hämta in synpunkter från lärare och forskare och ta fram ett nytt förslag till nästa möte den 26–27 oktober.
Eftersom Carola Lemne också är vd för Svenskt Näringsliv har hennes dubbla roller ifrågasatts. Hon tillbakavisar även den kritiken och säger att även om Svenskt Näringsliv finansierar Näringslivets forskningsberedning så står de själva för sina slutsatser.
– Jag sitter inte som ordförande för att driva Svenskt Näringslivs linje. Jag försöker driva Uppsala universitets utveckling på allra bästa sätt, säger hon.
Maria Strømme, professor i nanoteknologi, hamnade i centrum av konflikten, dels som ledamot i Näringslivets forskningsberedning och dels som lärarrepresentant i konsistoriet. Hon vänder sig emot överorden i debatten.
– För mig är kollegialiteten vansinnigt viktig. Det här handlar om att vi på universitetet ska ha så bra kandidater som möjligt att välja emellan. Problemet i dag är att man blir offentlig när man söker, och det är många som avstår på grund av det. Många har i den pågående debatten likställt bristen på transparens med brist på kollegialitet. Jag tror det går att skapa en rekryteringsprocess med kollegialitet utan att medierna skriver om vilka som kandiderar som rektor, säger hon.
johan.heimer@unt.se