Leche förändrade Uppsala

Gunnar Leche ritade och influerade stora delar av Uppsalas stadsbild. I lägenheten där han bodde är arbetsrummet till stor del bevarat i originalform.

Foto: Fanni Olin Dahl

Uppsala2015-07-13 14:01

På husfasaden finns en text ingjuten i väggen. Där går att läsa: ”Gunnar Leche satte en stark prägel på Uppsalas utbyggnad under de drygt tre decennier som han verkade som stadsarkitekt ... Få andra städer präglades under så lång tid av stadsarkitektens personliga insatser”.

Vi befinner oss i den välrenommerade arkitekten Gunnar Leches hemkvarter i Luthagen, närmare bestämt vid det femvåningshus han ritade och sedermera flyttade till i mitten av 30-talet. Här bodde han fram till sin död 1954.

Tillsammans med arkitekturhistorikern Carl Erik Bergold får vi en exklusiv inblick i lägenheten och dess arkitektoniska utformning.

– Gunnar Leche reflekterade aldrig över att flytta till en villa, han var en inbiten stadsbo och en sådan höll i hans mening till i en lägenhet, säger Carl Erik Bergold, som länge har intresserat sig för Leches arbete och hur det har influerat Uppsala stadsbild.

Fortfarande finns det många så kallade lechehus bevarade i staden. Stadsbyggandet genomgick en stor tillväxt under 30-talet, och under Leches namn skapades många nya bostadsområden och offentliga byggnader såsom skolor, bibliotek och museum.

– Leche var en riktig arbetsnarkoman. Ett tag hade han öppet hus tre timmar om dagen, dit stadens invånare kunde vända sig med förslag och synpunkter. Genom sin position påverkade han den tidens politiska ledare, bland annat Tycho Hedén.

Vi har förflyttat oss till det rum Leche använde som arbetsrum kombinerat med sovkammare. I dag är det inrett som ett bibliotek, men är till stor del bevarat i originalform. Större delar av vägg-ytan täcks av förvaringsskåp och garderober, där det mörka träet i mahogny skapar en varm framtoning. Väggarna ljusas upp av fönster som vetter mot söder, med utsikt över Luthagsesplanaden och Ekonomikum

– Fram till 1974 var det en åker där Ekonomikum ligger i dag. På andra sidan lägenheten låg handelsträdgården som sträckte sig två kvarter bort. Därför kallades området på den tiden för ”Det gröna Luthagen”, säger Carl Erik.

Från rummet leder en av dörrarna vidare till ett badrum som i sin tur gränsar till ännu en sovkammare, som på Leches tid tillhörde hans fru.

Planlösningen är funktionell och personlig, något som är genomgående för Leches verk.

– Hans arkitektur innefattade stora kvalitetslägenheter riktade mot den tidens tjänstemän, officerare och akademiker. Samtidigt var han intresserad av kollektivtanken och inspirerades bland annat av modernismen i Sovjetunionen.

Carl Erik tillägger att något annat karakteristiskt för Leches arkitektur var valet av starka färger, framför allt användandet av gröna, röda och blåa detaljer i mattade toner. I en av lägenhetens förvaringsskåp är väggen på insidan målad i klarröd originalfärg, vilket ger ett smakprov på arkitektens speciella stil. I rummet intill finns även en telefonlucka bevarad och mellan två väggar finns skjutdörrar kvar från Leches tid, konstruerade i samma mörka trä som förvaringsdörrarna i arbetsrummet.

– Varje lägenhet Leche ritade hade sin unika prägel. Han var en person som genom engagemang och praktiska lösningar påverkade och satte sin prägel på en hel stad.

Gunnar Leche (1891 - 1954) föddes i Stockholm och kom till Uppsala 1920 som nybliven stadsarkitekt. Under tre decennier var han arkitekten bakom planerandet och byggandet av bostäder i bland annat Kungs- och Kvarngärdet, Lut- och Fålhagen, Tuna backar samt Sala backe. Ett urval av de byggnader han ritade är Tullhuset (f d Hamnplan), Vaksalaskolan, Centralbadet och Katedralskolan.

Artikeln är första delen i UNT:s serie Glömda rum, som tar dig med bakom låsta dörrar i Uppsalas historiska byggnader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!