Läkemedel kan styras i kroppen

Det nya supermaterialet Upsalalite kan användas för att styra hur läkemedel frisätts när de ska tas upp och verka i kroppen.

Maria Strømme

Maria Strømme

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2015-07-07 05:58

Det visar forskare vid Uppsala universitet i en studie som publiceras i facktidskriften Journal of Pharmaceutical Sciences.

– Resultaten är mycket uppmuntrande. Vi har redan visat att Upsalite lämpar sig som läkemedelsbärare för mycket svårlösliga substanser. Nu ser vi också att vårt material med hög precision kan styra frisättningen av läkemedel, säger Maria Strømme, professor i nanoteknologi vid Uppsala universitet.

En medicin består av fler ämnen än den läkemedelssubstans som ska verka i kroppen. Sådana hjälpämnen används bland annat för att den verksamma substansen ska frisättas på ett lämpligt sätt för att ge önskad effekt. Vid till exempel akut smärta bör läkemedlet frisättas mycket snabbt. Vid kroniska tillstånd som till exempel högt blodtryck är det däremot viktigt att läkemedlet frisätts långsamt för att få en långvarig jämn nivå av det i blodet och för att hålla nere antalet dostillfällen.

– Med Upsalite verkar det möjligt att uppnå precis den frisättning av läkemedlet man önskar. Det gäller bara att välja rätt storlek på Upsalitepartiklarna, säger Maria Strømme.

Upsalite är en form av ämnet magnesiumkarbonat, med massor av supertrånga porer. Det är dessa bara några miljarddels meter breda porer som kan laddas med läkemedel. Ju mindre en sådan läkemedelsbärande Upsalitepartikel är, desto snabbare kan den avge sitt innehåll när den passerar tarmen. Ju större partikeln är, desto långsammare sker frisättningen.

Särskilt stor betydelse skulle Upsalite enligt forskarna kunna få som bärare av substanser som lätt bildar kristaller och därför är mycket svårlösliga.

– Inuti Upsalites trånga porer finns däremot inte plats för sådana substanser att bilda kristaller. Att substanserna tvingas förbli i sin fria icke-kristallina form gör att kroppen får mycket lättare att tillgodogöra sig dem, säger Maria Strømme.

Kunskaperna hittills om Upsalite som läkemedelsbärare bygger på laboratorieexperiment. Maria Strømme har dock gott hopp om att Upsalite som läkemedelsbärare snart kan börja testas i kliniska prövningar.

Men är det inte riskabelt att ge människor tabletter med ett så nytt och oprövat material som Upsalite, som upptäcktes så sent som för bara två år sedan?

– Nej, det verkar osannolikt. Upsalite består ju av magnesiumkarbonat som redan är godkänt för användning i mat och mediciner. De säkerhets- och toxicitetstester som vi låtit göra av just vår form av magnesiumkarbonat visar heller inget anmärkningsvärt, säger Maria Strømme.

Fakta Uppräcktes av misstag

Upsalite är den första vattenfria och porösa icke-kristallina formen av magnesiumkarbonat. Materialet upptäcktes av en slump, när forskare vid Ångströmlaboratoriet efter en helg hittade en nybildad gel i ett kvarglömt synteskärl.

Upsalite är ytterst poröst vilket ger materialet en extremt stor yta, hela 800 kvadratmeter per gram, och unikt hög förmåga att ta upp fukt från luften.

Läkemedelsbärare är bara ett av många potentiella användningsområden för Upsalite. I sitt tal under Almedalsveckan nämnde statsminister Stefan Löfven två andra: inom oljeindustrin och för att styra luftfuktigheten i ishockehallar.

Upsalite kommersialiseras av företaget Disruptive Materials, som grundades av forskarna själva, av bolagets vd Mattias Karls och av Uppsala universitets holdingbolag..

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!