L satte sin prägel på modersmålsbeslutet

Modersmålsstödet inom förskolan i Uppsala kommun stöps om och placeras organisatoriskt i en ny enhet med ett 0–19-årsperspektiv.

Röstade för. Anna Manell (L) gick sin egen väg och röstade med de rödgröna. Allianskollegerna yrkade på återremiss.

Röstade för. Anna Manell (L) gick sin egen väg och röstade med de rödgröna. Allianskollegerna yrkade på återremiss.

Foto: Tomas Lundin

Uppsala2016-06-01 20:07

Det står klart sedan Liberalerna lyckats få igenom en rad yrkanden i utbildningsnämndens beslut på onsdagen.

Bakom förändringarna i det beslut som klubbades ligger Anna Manell (L), ledamot av nämnden.

– Vi har lyssnat på föräldrar, lärare och experter. Det är förstås glädjande att majoriteten nu har lyssnat på vårt förslag, säger Anna Manell.

Liberalerna anser att flera av delarna i den rödgröna majoritetens förslag är bra, bland annat att ha fler pedagoger i förskolan med annan språk- eller kulturkompetens och konsultativt stöd för personal och språkstödjare till barnen. Det räcker dock inte.

– Vi vill att alla barn i förskolan ska ha rätt till modersmålsstöd på alla sina modersmål av modersmålslärare. Vi nådde inte riktigt ända fram, men bifallet till våra förslag kommer att göra majoritetens förslag bättre för de barn som berörs, säger Anna Manell (L), ledamot i utbildningsnämnden.

Caroline Andersson (S), ordförande i utbildningsnämnden, anser att L:s synpunkter har bidragit till att höja kvaliteten på beslutsinnehållet.

– Jag välkomnar samarbete över blockgränserna, säger hon.

Liberalerna fick igenom fem yrkanden:

* att en noggrannare konsekvensanalys görs av de tre elevgruppernas (nyanlända, två/flerspråkiga talare samt nationella minoriteter) behov och förslag på åtgärder för vidare utveckling i den nya organisationen.

* att förvaltningen ges i uppdrag att ta fram en plan för hur man ska se till att anställda modersmålslärare har den kompetens som krävs.

* att förvaltningen ges i uppdrag säkerställer fortsatt kompetensutveckling av modersmålslärarna som grupp.

* att en ny enhet bildas som ur ett 0-19-årsperspektiv ska arbeta med modersmålsstöd och modersmålsundervisning.

* att ta fram förslag på hur få eller ensamma modersmålstalare ska kunna träffa och tala sitt språk med andra barn med samma modersmål.

Däremot blev det avslag på yrkandet om att två- och flerspråkiga barn i förskolan ska ha rätt till modersmålsstöd av en modersmålspedagog.

Protesterna mot en nedläggning av modersmålsenheten har varit kraftiga. Totalt har 1 640 personer skrivit under ett upprop på nätet om att rädda modersmålsenheten, föräldrar har demonstrerat och experter varnat för en försämring av modersmålsstödet.

Nu kommer alltså en ny enhet att bildas som ur ett 0–19-årsperspektiv ska arbeta med modersmålsfrågor.

Modersmålsenheten

Modersmålsenheten tar i dag hand om cirka 2 300 flerspråkiga barn i Uppsala kommun.

Totalt arbetar 80 pedagoger vid enheten som talar 40 olika språk.

Enligt beslutet ska dagens modersmålsenhet fasas ut under ett år från att beslutet tas.

Kommunen vill göra förändringen för att stärka barns modersmål genom att se till att språket blir ett levande inslag varje dag i förskolan, möjliggöra för barn med fler än två modersmål att utvecklas och möjligöra för alla barn oavsett modersmål att lära sig om andra kulturer och språk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om