Nu i helgen föreläste Abo Raad i Uppsala moské. Abo Raad är den Gävle-imam som i fjol i Gefle Dagblads granskning pekades ut som en förebild för militanta islamister i Sverige. Bland annat ska han enligt tidningen ha uppmanat sina Facebookvänner att stötta IS med pengar.
När UNT i september skrev att Abo Raad regelbundet föreläser i Uppsala moské, meddelade moskén att man skulle diskutera om han skulle få fortsätta med föreläsningar.
Enligt Uppsala moské är helgens föreläsning inte den enda. Abo Raad har föreläst här flera gånger sedan i höstas. Orsaken är att det som skrivits i Gefle Dagblad om Abo Raad inte stämmer, säger Samer Aburahmeh som är vice ordförande och aktivitetsansvarig i Uppsala moské.
– Det som stod om honom och kopplingar till IS är lögn. Jag har granskat uppgifterna. Och vi lever ju i ett högteknologiskt samhälle, skulle Säpo tillåta sådana saker om det verkligen skett? Det här är återigen ett försök att svartmåla muslimer, säger han.
Mohammad Fazlhashemi, som är professor i islamisk teologi på Uppsala universitet, tycker att det är mycket bekymmersamt att Uppsala moské låter Abo Raad komma och föreläsa.
– Det kastar en skugga över Uppsala moské att man bjuder in någon med den bakgrunden, säger Mohammad Fazlhashemi.
Enligt honom är Abo Raad en företrädare för salafismen, alltså den mest bokstavstrogna och rigida tolkningen av islam som är främmande för de flesta muslimer i Sverige. Även den mjukaste formen av salafism är ett hot mot jämställdhet och integration, menar han.
– Salafism uppmanar bland annat muslimer att inte ha att göra med icke-muslimer. Uppsala moské måste ta ställning i de här frågorna. Var står de?
Samer Aburahmeh från Uppsala moské ifrågasätter vad Mohammad Fazlhashemi har för bevis för sina uttalanden om Abo Raad. Enligt Samer Aburahmeh har Abo Raad aldrig nämnt något som närmar sig extremism under sina föreläsningar.
– Tvärtom uppmuntrar han alla att vara delaktiga i samhället och göra bra saker för samhället.
Hur ställer sig Uppsala moské till salafism?
– Vi tillåter ingen gruppering i moskén, och tar avstånd mot allt som har något med våld och extremism att göra. Alla i samhället ska behandlas lika, troende som icke-troende. Det finns en vers i Koranen som säger att den som vill tro får tro, den som inte vill tro behöver inte tro, säger Samer Aburahmeh.
UNT ställer frågan till Mohammad Fazlhashemi vad han har för bevis för sina uttalanden om Abo Raad. Han svarar att han dels tittat på granskningen från Gefle Dagblad, dels sett utdrag ur Facebooktrådar.
– Abo Raad och Gävle moské har dessutom aldrig svarat på hur de ställer sig i de här frågorna. Det de gjorde var att gå till en annan lokaltidning, Arbetarbladet, och beskrev allt som islamofobi.
Mohammad Fazlhashemi nämner också hur en förträdare för Gävle moské, efter att ha lagt ut Islamiska Statens flagga på Instagram, sagt i en intervju att det är islams flagga och att han skulle kunna gå runt på stan med den.
– Att välkomna företrädare för en moské som talar så undanglidande om symbolen för en av vår tids mest barbariska terrorsekter är, enligt min mening, mycket problematiskt.