Kommunen anser sig ha hittat allvarliga brister vid äldreboendena Västergården, Bernadotte och Linné som drivs av Kosmo. Därför vill kommunen att Kosmo ska betala ett vite, i praktiken ett skadestånd, för att företaget brutit mot vad man utlovat i avtalen.
Hur mycket kommunen kommer att kräva är ännu inte avgjort. Av en handling framgår att kommunen begär ett vite på 794 000 för två av de tre boendena under en period av sex veckor som man menar att bristerna pågått.
Men eftersom kommunen anser att Kosmo inte avhjälpt felen fortsätter viteskraven att växa. Dessutom kommer kommunen med stor sannolikhet att begära viten även för det tredje äldreboendet där man hävdar att vården fungerar dåligt.
Det skulle innebära ett skadeståndskrav för de tre äldreboendena på totalt cirka 850 000 kronor per månad räknat från mitten av december och fram tills bristerna åtgärdats.
Men Kosmo tar nu strid för att slippa betalningskraven. Kosmo har kopplat in en advokat som skriver att inspektioner under storhelger och "spridda uttalanden från icke identifierad personal" inte kan ligga till grund för påståenden om vårdbrister.
"Den kritik som framförs är genomgående så vag att den i grunden blir innehållslös", hävdar advokaten i ett brev till kommunen. Slutsatsen är att Kosmo inte accepterar viteskraven.
Men kommunen står fast vid sin kritik, uppger Carina Kumlin, avdelningschef vid äldreförvaltningen. Enligt henne rör det sig inte om svepande anklagelser utan om konkreta avtalsbrott.
– Det handlar bland annat om brist på sjuksköterskor och personal för rehabilitering.
I december gick Kosmo med på att betala viten för en period av fem dagar. Kosmo ansåg då att det inte förekommit några felaktigheter i äldreomsorgen men "av goodwillskäl" medgav man ändå att betala för de fem dagarna. Det konflikten nu gäller är kommunens betalningskrav efter den perioden.
Vid inspektioner i slutet av förra året hävdade kommunen bland annat att patientsäkerheten på ett boende var satt ur spel, att personalen inte hann med sitt arbete och att klagomål från anhöriga inte ledde någonvart.
Under uppföljande kontroller under 2015 har kommunen kommit fram till att flera fel kvarstår. På ett boende ska bemanningen vara så låg att de äldre kan ta sig ut på egen hand utan tillsyn.
Kommunens jurister har kopplats in på ärendet som kan avgöras i domstol om parterna inte kommer överens på egen hand.