… det till ett kilo ost går åt tio liter mjölk. Mer än hälften av den ost som köps i Sverige är importerad.
… Sverige importerade 1,4 miljarder liter mjölk i form av främst youghurt, ost och smör år 2014. Samtidigt exporterade Sverige förra året 1 miljard liter mjölk i form av framför allt mjölkpulver.
… en svensk mjölkko producerar i snitt 22 liter mjölk per dag. Det blir omkring 8 000 liter mjölk om året.
… en ko kan dricka 150 liter vatten en varm dag.
… en kviga är en blivande mjölkko. Först när kvigan fått en kalv, när hon är mellan 24 och 36 månader, har hon fått ett större juver och räknas därefter som mjölkko.
… 60 procent av det svenska nötköttet kommer från mjölkböndernas gårdar. Det är kossor som varit mjölkkor ett längre tag och tjurkalvar som går till slakt.
... antalet mjölkbönder minskar, men antalet kossor minskar inte i samma takt eftersom gårdarna blir allt större. I juni i år fanns 9 932 mjölkkor i Uppsala län. År 2005 var de 11 563.
… en ko väger omkring 600 kilo. Vid födseln väger kalven cirka 40 kilo.
... Arla gick år 2000 ihop med danska MD Foods och blev Arla Foods. Arla Foods har i dag totalt 12 700 mjölkbönder i Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Luxemburg och Nederländerna.
... kossor är flockdjur och har ofta har en bästa kompis i hagen. De kan bli stressade om de är separerade från bästisen en längre stund.
... kossor sväljer gräset nästan utan att tugga det. När gräset jäst ett tag i den del av magen som kallas våmmen kommer gräset upp igen – då tuggar kon gräset, vilket kallas att idissla. Sedan sväljs gräset en andra gång.
... kossor som har namn ger mer mjölk, enligt en stor brittisk studie. Man tror att en ko som har ett namn blir bättre behandlad, mår bättre och därmed producerar mer mjölk.