UNT skrev nyligen om en utredning mot en man i 40-årsåldern som anklagas för att ligga bakom delar av den organiserade brottsligheten i Uppsala. Under kartläggningen av mannen uppdagades att flera i hans krets hade skenseparerat eller skrivit sig på adresser där de inte bodde.
På så sätt går det att fuska till sig exempelvis bostadsbidrag, socialbidrag och underhållsstöd.
LÄS MER: Fyra mord kopplas till svarta hyreskontrakt
Ett hyreskontrakt kan utnyttjas även på andra sätt, till exempel för att tjäna svarta pengar genom andrahandsuthyrning. I den aktuella utredningen hade personer med felaktiga arbetstillstånd skrivit sig i hyreslägenheter som officiellt hyrdes av andra. Polisen kunde se hur betalningsströmmar gick från de inneboende personerna till de egentliga kontraktsinnehavarna.
– Lägenhetskontrakt är hårdvaluta, säger en utredare som jobbat med kartläggnigen.
2010 började socialtjänsten i Uppsala att göra hembesök hos bidragssökande för att kontrollera om de verkligen bodde på adresserna de uppgivit.
När UNT 2011 skrev om socialtjänstens kontrollenhet hade den under sju månader stoppat felaktiga utbetalningar till 16 hushåll på totalt 291 000 kronor. Eftersom felaktiga utbetalningar kan löpa på i åratal skulle det på sikt troligen handlat om betydligt större summor.
Men för två år sedan slutade socialtjänsten med kontrollerna.
– Enligt JO är det inte tillåtet med överraskningsbesök och därför har verksamheten stoppats. Numera gör vi enbart planerade hembesök som är godkända av klienten, säger Ida Bylund Lindman, avdelningschef vid försörjningsstöd.
Under 2014 gjorde socialtjänsten i Uppsala elva polisanmälningar om bidragsbrott. Hur många som gällde boendefusk har inte gått att få fram. Ida Bylund Lindman tror att få Uppsalabor fifflar med hjälp av skenskrivningar och liknande. Hon håller dock med om att det är svårt att veta eftersom kontrollerna minskat.
En del av bostadsfusket gäller personer som hyr ut i andra hand. Den som hyr ut i andra hand måste ha tillåtelse från hyresvärden. De senaste åren har Uppsalahem återtagit mellan 40 och 70 hyreskontrakt per år från personer som hyrt ut utan godkännande och hittills i år är man uppe i ett 30-tal ärenden.
Att Uppsalahem vill stävja den otillåtna andrahandsuthyrningen beror bland annat på att andrahandshyresgäster kan gå före andra i bostadskön och att otryggheten bland grannarna kan minska om de inte vet vilka som bor i trappuppgången.
Enligt Uppsalahem skulle det gå att komma åt fler som hyr ut olovligt. Bakgrunden är att den som ansöker om socialbidrag till hyran måste kunna visa ett hyreskontrakt för socialtjänsten. Uppsalahem kan på grund av sekretess inte fråga socialtjänsten vilka som hyr ut utan tillstånd. Men sekretessen gäller inte i den andra riktningen.
– Genom att kolla med oss skulle socialtjänsten kunna få veta om uthyrningen är tillåten eller inte och om hyresgästen och därmed socialtjänsten betalar en rimlig hyra. Men vi får inga sådana frågor från socialtjänsten, säger Uppsalahems kommunikationschef Linda Ryttlefors.
Uppsalahem försöker förhindra att de som hyr ut i andra hand tar ockerhyror. På de tillstånd som krävs av Uppsalahem för andrahandsuthyrning har man därför börjat ange vad kontraktsinnehavaren betalar i hyra.
– På så sätt får den som hyr i andra hand veta den egentliga hyresnivån ligger på. Vi har sett fall där hyresgästen fått betala exempelvis 8 000 kronor i månaden medan hyran som Uppsalahem tar ut har legat på 4 500 kronor, uppger Linda Ryttlefors.
LÄS MER: Han är boss i Uppsalas undre värld