Kommunen vrider arkitekturen ett snäpp till

Arkitekturen i nästa etapp av Rosendal lär väcka känslor.– Det här blir första området i Uppsala som verkligen kommer att sticka ut, säger projektledaren Ingrid Anderbjörk.

Expanderar. Några av de cirka 3 000 lägenheter ska finnas i de här fastigheterna i regi av Småa.

Expanderar. Några av de cirka 3 000 lägenheter ska finnas i de här fastigheterna i regi av Småa.

Foto:

Uppsala2016-08-25 08:00

Hus med udda former, fasader i en mängd färger, fastigheter med ojämna tak. I början av 2017 startar byggandet av norra Rosendal som kommer att få en djärvare utformning än vad Uppsalaborna hittills varit vana vid.

Kommunen vill komma bort från den enhetliga nymodernistiska stil som i flera år dominerat byggandet av områden som bland annat Kungsängen.

I södra Rosendal, som nu börjar bli färdigställt, tog kommunen första steget i riktningen mot mer individuellt utformade bostadshus. I norra delen av området ska gestaltningen skruvas ytterligare ett varv.

– Många av de bostadshus som byggts i Uppsala på senare år har varit likformiga. I norra Rosendal försöker vi komma bort från det utan att det ska bli rörigt eller variation för variationens egen skull, säger Ingrid Anderbjörk vid stadsbyggnadsförvaltningen.

I norra Rosendal ska det uppföras ungefär 3 000 lägenheter. Under planeringen har kommunen banat väg för den nya arkitekturen genom tydliga besked till byggföretagen att man vill se en mer egen prägel på gestaltningen.

Byggföretagen har sedan fått konkurrera mot varann i en markanvisningstävling. Detta till skillnad från hur det ibland går till då ett företag tilldelas en markbit direkt av kommunen.

För att inte bara jättarna på marknaden ska kunna delta har norra Rosendal delats upp i byggrätter av varierande storlekar och resultatet har blivit att även lite mindre aktörer kan vara med och bygga bostäder där.

Troligen kommer en del Uppsalabor att uppfatta delar av området som väl brokigt. Men Ingrid Anderbjörk säger att det även ska finnas lugnare partier.

– Alla projekt inom ett kvarter ska samordnas till en bra helhet så att inte husen står och skriker bredvid varandra. Det ska även finnas vilsamma stråk på de mindre gatorna inne i området där det blir en mer dämpad gestaltning.

Enligt Carl Johan Casserberg på Byggvesta behöver det inte vara dyrare med en arkitektur som går utanför mallen.

– I norra Rosendal bygger vi industrimässigt med vanliga byggelement men gör husen lite intressantare bland annat genom att dra ner takplåten över fasaden. Det hade kanske blivit lite billigare om vi byggt ett supertrist 60-talshus men för hyresgästerna kommer det inte att göra någon större skillnad på hyran.

Framöver kommer Uppsalaborna att få se fler exempel på den mer kaxiga arkitektur som kommunen eftersträvar och närmast på tur står Östra Sala backe och Ulleråker.

Marit Appelgren, vd för Byggvesta Fastighetsförvaltning, ett av de företag som ska bygga i norra Rosendal, tycker att Uppsala börjat utmärka sig när det gäller vågad gestaltning.

– I Uppsala belönar man kreativitet i arkitekturen mer än vad man gör på många andra håll i landet. Det är bra att kommunen ställer höga krav på hur byggnaderna utformas, i annat fall blir fastigheterna visserligen trevliga men de kan lätt bli konventionella.

Arkitektur är helt klart ett ämne som engagerar. När UNT i juli skrev om några nya byggprojekt runt om i stan som avviker från normen kom många reaktioner.

Läs här:

"Varför inte säga som det är att ingen uppskattar arkitektur efter andra världskriget. Vi vill ha hus med dekor och fasadutsmyckningar med rundade hörn", skrev en läsare som dock fick mothugg:

"Tack Uppsala kommun för ett bra initiativ. Det var på tiden! Rosendal och Ulleråker verkar bli superspännande områden!"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om