I går berättade UNT att en rad privatägda bolag som säljer vård och omsorg till Uppsala kommun går mycket bra ekonomiskt. Ett exempel är Novaskill AB som erbjuder öppenvård åt ungdomar.
Under 2013 betalade Uppsala kommun 3,2 miljoner till Novaskill AB som det året redovisade en vinst på 3,4 miljoner. Vinstmarginalen för Novaskill var 37 procent vilket kan jämföras med branschsnittet på 8 procent.
Samtidigt blöder delar av kommunen. Enligt ett förslag ska socialtjänstens förebyggande och stödjande verksamheter i Uppsala minska sina kostnader med cirka 15 miljoner. Det motsvarar en fjärdedel av budgeten eller runt ett 20-tal tjänster.
Eva Christiernin (S) är ledamot i nämnden för hälsa och omsorg som i år räknar med ett underskott på cirka 30 miljoner och därför måste spara. Hon är mycket kritisk till att skattebetalarnas pengar kan bli stora vinster hos välfärdsbolag.
– Samtidigt som vi betalar ut stora summor till de här företagen har den borgerliga majoriteten i nämnden dragit ner på en rad insatser för funktionsnedsatta, säger hon.
– Jag är orolig över hur många av de här besparingarna slår mot människor i Uppsala. Det är de funktionsnedsatta som har fått betala med sin frihet och delaktighet under de senaste åren. Det är inte värdigt.
Men kommunen verkar ha pengar att spara i en del av de utgifter som går till välfärdsbolagen. Inom kort startar kommunen ett eget psykiatriboende strax öster om Uppsala, bland annat för att sänka kostnaderna.
En av de vårdtagare som ska flytta in på kommunens nya psykiatriboende vistas idag på ett privat vårdhem till en kostnad av 7 500 kronor dygnet. I och med flytten till kommunens boende sänks kostnaden för den personen med 5 000 kronor per dygn. Enbart i det här exemplet minskar skattebetalarnas utgifter med 1,8 miljoner per år.
Företaget Opalen Vård AB, där den aktuella vårdtagaren i dag bor, gjorde en vinst på 54 miljoner kronor under 2013.
Istället för att genomföra en offentlig upphandling där det finns goda möjligheter att pressa priserna har kommunen många gånger kontaktat enbart ett fåtal privata företagare i en så kallad direktupphandling, med höga kostnader som följd.
Exempelvis har företaget Art Uppland sedan 2010 mottagit över 23 miljoner kronor från kommunen för öppenvårdsinsatser åt ungdomar. Det har skett utan offentliga upphandlingar, trots att huvudregeln är att sådana ska genomföras. Samtidigt har ägarna till Art Uppland kunnat lyfta miljonlöner.
Men nu vill kommunen göra något åt höga priser och bristande upphandlingar. Socialnämnden för barn och unga som väntas gå back med minst 10 miljoner i år ska satsa hårt på konkurrensupphandlingar av allt från behandlingshem till öppenvård. Politikerna hoppas på så sätt sänka kostnaderna med cirka 16 miljoner under 2015.
Frågan är varför kommunen inte tagit det greppet tidigare.
– Vi upptäckte behovet under 2012-2013 för företag vi inte har ramavtal med och i slutet av förra året beslutade vi om flera upphandlingar, uppger Anders A Aronsson (FP), ordförande i socialnämnden för barn och unga.
En annan förklaring till höga kostnader är att upphandlingar av behandlingshem för ungdomar som görs med ett flertal kommuner dragit ut på tiden i åratal.
Anders A Aronsson uppger att kommunen många gånger snabbt tvingats hitta en lösning till exempel när barn far illa och då fått välja det vårdbolag som funnit till hands.
– Det är klart att företagen utnyttjat situationen och då tagit ut höga priser, säger han.