Åklagaren som utrett polisens agerande beslutade på onsdagen att lägga ned förundersökningen och avskriva brottsmisstankarna. Enligt åklagaren befann sig poliserna i en så hotfull situation att de hade rätt att agera i nödvärn. Enligt beslutet var polisernas agerande inte "uppenbart oförsvarligt", vilket innebär att de inte längre misstänks för något brott.
Totalt avlossade de tre poliserna tretton skott varav två träffade Sahindal, det ena i benet, det andra och dödande skottet i huvudet. Enligt åklagarens utredning befann sig en av polismännen intill Sahindal, som gått ned på knä sedan han skjutits i benet. Polisen uppger att de sprejat honom med så kallad pepparsprej när Sahindal plötsligt reste sig igen.
- Poliserna uppfattade att han höjde kniven mot kollegan. I det läget finns inget utrymme för varningsskott utan då skjuter man mot övre delarna av kroppen. Han träffas av ett skott i huvudet, säger chefsåklagare Håkan Roswall.
Advokat Bengt Hesselberg, som företräder Mesut Sahindals anhöriga, säger att de ännu inte bestämt sig för om de ska begära en överprövning av beslutet.
34-årige Mesut Sahindal, bror till Fadime Sahindal som mördades av sin far i Uppsala 2002, sköts till döds av polis tidigt på morgonen den 8 april i år. Kvällen innan hade han gripits av polis, misstänkt för att ha misshandlat och överträtt besöksförbudet mot sin tidigare hustru. Han släpptes på natten, efter beslut av jourhavande åklagare, och begav sig till Nyby, beväpnad med kniv. Där ska han ha hotat sin mor och sin syster.
Enligt vittnesuppgifter uppträdde han hotfullt och visade tecken på drogpåverkan. Polis larmades till platsen och mötte, enligt polisens uppgifter, Sahindal på gården utanför bostaden. Enligt åklagarens utredning ska han ha rört sig mot de tre poliserna med en kniv i vardera handen. Flera skott avlossades mot honom och ingripandet slutade med att han sköts i huvudet och avled. En utredning om misstänkt brott inleddes mot poliserna hos den speciella myndighet, Riksenheten för polismål, som utreder fall där poliser misstänks ha begått brott eller agerat felaktigt. Den preliminära brottsrubriceringen gällde vållande till annans död.
– Jag kommer att gå igenom beslutet och åklagarens motivering tillsammans med de anhöriga innan vi kan ta ställning till om vi ska gå vidare och begära en överprövning av beslutet. I så fall blir det nya ögon som tittar på beslutet, säger advokat Bengt Hesselberg, som företräder Sahindals anhöriga, till UNT.