I förra veckan gick grannarna samman och gjorde en polisanmälan om vanvård vid de två hvb-hem, Hoppet Kil och Hoppet Fågelbo, som drivs av bolaget i området.
Polisen har rapporterat flera händelser med anknytning till Hoppets båda hvb-hem: bland annat olaga hot, våld mot tjänsteman, tillgrepp av fortskaffningsmedel, skadegörelse av traktor samt försök av stöld och skadegörelse på bil, misshandel, ofredande, olovlig körning.
I veckan knivskars en man allvarligt. Den incidenten inträffade i samband med en fest där det förekom mycket alkohol, och som flera av ungdomarna från hvb-hemmet närvarade vid.
Hoppetgruppen, som driver de båda hvb-hemmen, ägs av den tidigare S-riksdagsmannen Jan-Emanuel Johansson. Han vill dock inte kommentera händelserna.
– Jag är inte aktiv i driften av Hoppet, säger han.
Lisette Svensson, föreståndare på Hoppets båda hvb-hem, säger att man redan har kontaktat IVO, Inspektionen för Vård och Omsorg, med anledning av händelsen vid spritfesten.
– Det är vårt sätt att utveckla verksamheten. Men vi är inget låst hvb-hem. Vi har inga möjligheter att begränsa ungdomarna och vi får inte låsa in dem, säger Lisette Svensson.
Men får de gå på fest och dricka alkohol på nätterna?
– Nej, det är självklart inte okej. Vi granskar nu allting, rutiner och personal, och där tar vi IVO till hjälp. Men jag är väldigt trygg med den personal vi har på plats. Och jag tror inte att de hade kunnat agera annorlunda.
Har ni personal som är vaken på nätterna?
– Nej, vi har sovande jour vilket generellt är den vanligaste bemanningen på liknande HVB-hem. Men vi anpassar vår bemanning utifrån vilka ungdomar vi har på plats.
Men hur kan ni då se till att något liknande inte händer igen?
– Det handlar om att göra rätt matchning av ungdomar, anpassad bemanning och kompetens, säger Lisette Svensson.
IVO har tagit upp några av klagomålen vid sin senaste tillsyn. Men man kom i beslutet dock fram till att verksamheten lever upp till de krav som tillsynen omfattar.
– Uppgifter i klagomål beaktas alltid inför vår tillsyn. Men uppgifter som ligger på någon annan myndighet att utreda eller som behandlats vid tidigare tillsynsbeslut utreds inte igen. Det är inte grannarna som avgör vad vi ska utreda. Det gör vi själva, säger Rose-Marie Eriksson, inspektör på IVO.
Den senaste incidenten var dock av naturliga skäl inte med i underlaget för den senaste tillsynen.