Socialjouren finns till hands utanför kontorstid och kopplas ofta in vid dramatiska händelser som våldsbrott och trafikolyckor. Det berättar Ylva Schröder, enhetschef vid Uppsala kommuns socialjour som även betjänar övriga sju kommuner i Uppsala län.
– Om ett barn behöver omhändertas av socialtjänsten är det i första hand den ordinarie verksamheten inom socialtjänsten som har ansvaret. Men uppstår det situationer utanför kontorstid så kopplas vi in, säger hon.
Det kan handla om dramatiska händelser liknande den som inträffade väster om Uppsala natten mot måndagen, då en man misstänks ha skjutit sin fru och därefter tagit sitt eget liv. Parets två minderåriga barn ska ha befunnit sig i huset när deras mamma sköts ihjäl. De har därefter varit kvar i huset tills polisen tog sig in. Deras pappa tog sitt liv i ett uthus. Barnen var fysiskt oskadda och togs inledningsvis hand om polisen, som därefter lämnade över dem till socialtjänsten.
LÄS MER: Två döda väster om Uppsala
Hur socialtjänsten resonerar när det gäller barns tillvaro efter en sådan dramatisk händelse varierar från fall till fall, enligt Ylva Schröder. Ibland blir det naturligt att låta anhöriga eller andra personer i den sönderslagna familjens närhet ta hand om barnen. I andra fall kan det bli aktuellt med en jourfamilj.
Johan Hillman, avdelningschef vid socialförvaltningen, är inne på samma spår.
– Man får laga efter läge. Det viktiga är att barnens bästa står i fokus, säger han.
I ett längre perspektiv, när det handlar om barnens framtid efter det akuta skedet, så handlar det, enligt Ylva Schröder, om ett långsiktigt arbete som pågår ända tills barnen har nått vuxen ålder.
– Här kan det också finnas anvisningar och önskemål från föräldrarna om hur barnen ska tas om hand i händelse av dödsfall, säger Johan Hillman.