Förra året beslutade kommunen att ta emot 50 flyktingar som fått uppehållstillstånd men saknar bostad. Nu höjer den rödgröna majoriteten målet till 150 flyktingar om året. Beslut väntas i kommunstyrelsen i dag, onsdag.
– Vår ambition är att klara det. Vi har stor tillströmning av flyktingar från bland annat Syrien och vi anser att det är hela landets ansvar att ta emot dem. Hittills har inte städer som Uppsala och Stockolm gjort det, trots att vi har de bästa förutsättningarna när det gäller arbetsmarknad, säger kommunalrådet Erik Pelling (S).
En orsak till det är bostadsbristen. Under förra året lyckades inte kommunen hitta boende åt någon av de 50 som kommunen avtalat om att ta emot.
– Nu måste vi ta vårt ansvar. Det duger inte att skylla på att vi saknar bostäder. Vi planerar just nu för att skapa tillfälliga boenden på Ulleråkerområdet. Kommunen äger området och där finns tomma lokaler som vi kan utnyttja, säger Erik Pelling.
Tanken är att delar av den nedlagda Kronparksgården ska byggas om. Lokalerna är stora och står i dag nästan helt tomma. Ana Hid driver kafé i lokalerna sedan åtta år.
– Tidigare var det fullt överallt. Nu finns bara några verksamheter kvar, lite psykiatri, öppenvård och ett par fackförbund har lokaler här. Jag har hört att det kommer flyktingar hit och hoppas att det kommer fler verksamheter, säger hon.
Enligt Ingrid Anderbjörk, avdelningschef för Mark och fastigheter vid Uppsala kommun, är planen att delar av Kronparksgården ska byggas om för ensamkommande flyktingbarn under våren. Ett 20-tal rum med korridorsystem iordningställas för den gruppen, och utrymmen för personal.
– Det kan vi sätta i gång med på kort varsel. Sedan tittar vi på möjligheten att bygga 18 lägenheter för flyktingfamiljer i en annan del av byggnaden. De har ju andra behov så det kan vara klart först till hösten, säger Ingrid Anderbjörk.
Det räcker dock inte för att klara att ge 150 flyktingar tak över huvudet. Men Erik Pelling räknar kallt med att det ska lösa sig i alla fall.
– Vi kommer inte att kunna erbjuda en massa lägenheter på en gång utan efter hand som vi får ledigt. Om vi exempelvis får en fyra så kan vi ta kontakt med Migrationsverket och berätta det. Då kan vi ta emot en familj, säger han.
Och om det inte blir något ledigt?
– Om vi inte lyckas så går det inte. Men vi måste göra en kraftsamling för att klara att erbjuda människor som flytt skydd, säger Erik Pelling.
Vad ombyggnaden av Kronparksgården kommer att kosta är inte klart.