Idrotts- och fritidsnämnden fattade vid sitt senaste sammanträde beslut om att Granebergs camping, eller Sunnersta camping som den också kallas, ska avvecklas. Inriktningen ska vara att förvandla det till friluftsområde och -bad. Nämnden beslutade också att entreprenören som drivit verksamheten vid Hammarskog ska få lämna sitt avtal ett år i förtid.
Ekonomi och detaljplaner är huvudorsakerna till båda besluten.
– Granebergs camping var stängd även sommaren 2013 eftersom servicebyggnaden var i så dåligt skick. Toalettbyggnaden får inte förlängt byggnadslov och campingen är för liten för att kunna drivas med lönsamhet. Detaljplanen tillåter inte heller att det byggs där. Därför ser vi ingen möjlighet att fortsätta driva den, säger Inger Söderberg (M) ordförande i idrotts- och fritidsnämnden.
Rickard Malmström (MP), andre vice ordförande i nämnden, och resten av oppositionen hade ingen avvikande uppfattning om campingen i Graneberg. Inte heller när det gäller den förtida uppsägningen av driften av Hammarskogs herrgård fanns det avvikande åsikter i nämnden:
– Men det är viktigt att friluftsområden som Graneberg och Hammarskog finns kvar för Uppsalaborna att besöka och använda sig av. Vad vi i Miljöpartiet är oroliga för är att områden ska börja säljas av till privata intressen. Från allianshåll hörs inte sällan åsikten att Hammarskog och Fjällnora skulle kunna säljas, och det vore en stor förlust för medborgarna, säger Rickard Malmström.
Det är Uppsala kommuns sport- och rekreationsfastighets AB som äger Granebergs camping och friluftsområde, och också Hammarskog.
I besluten från nämnden ingår att diskussioner ska tas upp med gatu och samhällsmiljönämnden om övertagande av ansvaret för Graneberg eftersom det är de som har hand om friluftsområden.
– När det gäller Hammarskog önskar vi att det ska gå att få en ny driftsansvarig för herrgården från och med 1 april, i samarbete fastighetsbolagets hoppas vi finna en avtalspart, säger Inger Söderberg.
Hyreskostnaden för herrgården som sport- och fritidsnämnden betalar till fastighetsbolaget är 624 000 kronor 2014. Den nuvarande entreprenörens hyra till nämnden ligger på 107 000 kronor, resten har subventionerats av nämnden.
– Vi miljöpartister kan inte som alliansen tycks göra, se de här områdena som tärande. De är tvärtom närande för många Uppsalabor. Vi vill absolut inte se att viktiga friluftsområden och anläggningar säljs för att skyla över budgetunderskott med tillfälliga intäkter, säger Rickard Malmström.