Peter Marinko har varit god man för ensamkommande ungdomar i tre år och är bestört över utbildningsförvaltningens förslag att splittra den samlade kompetens som finns på Cis.
– Det är inte fel att förändra organisationer, men att göra det i den situation som råder nu då så många ensamkommande ungdomar kommer, vore inte bra, säger Peter Marinko.
Överförmyndarförvaltningen har i dagsläget drygt 300 gode män för ensamkommande barn i Uppsala, Tierps, Östhammars, Knivsta, Heby och Älvkarleby kommuner. Totalt finns nu 934 ensamkommande barn i kommunerna, 140 av dem har ännu ingen god man förordnad. Omkring 15-30 nya gode män rekryteras varje vecka. Väntetiden för att få en god man är enligt Ida Hellrup, chef för överförmyndarförvaltningen, ungefär en månad delvis beroende på att ansökningarna om god man som Migrationsverket skickar ofta måste kompletteras.
Till Cis anmäls ensamkommande barn och ungdomar normalt av de boenden där de placerats, men det är väntetider även till Cis eftersom det inte finns platser i Sprint, språkintroduktionsklasser på gymnasierna, dit de redan inskrivna kan skickas vidare.
Varken Peter Marinko eller Kerstin Högberg, god man sedan 1,5 år tillbaka, ser att den snabba utplacering i gymnasier som förvaltningens förslag skulle innebära löser problemen med platsbrist. Tvärtom kan det leda till onödiga konflikter, men också till att elever efter en tid behöver byta skola och inriktning, något som inte medverkar till bättre studieresultat.
– Man måste komma ihåg att de har väldigt olika bakgrund vad gäller skolor och utbildning, men också i vad de varit med om under sin väg till Sverige. De behöver tid att landa, och inte minst lära sig vilka sociala koder och beteendemönster som gäller i Sverige, säger Kerstin Högberg.
Bådas erfarenhet är att Cis och Aktivitetshuset är en trygghet och en samlande punkt inte bara för nyanlända och ensamkommande ungdomar utan också för deras gode män.
Susanna Thörnqvist som är nybliven god man är liksom 140 andra med i det nätverk för gode män som bildats som en avdelning inom Rädda Barnen i Uppsala. Frågan om Cis har tagits upp inom nätverket där flera är oroliga för vad en förändring skulle innebära.
– Som ny god man går man igenom en utbildning men uppdraget inte jätteenkelt. Skolan är naturligtvis väldigt viktig för barn och ungdomar Det verkar som om ett sammanhållet Cis underlättar för såväl ungdomarna som för deras gode män, säger Susanna Thörnqvist.