Efter en flera timmar lång plädering från åklagarna och doktorandens försvarare beslutade tingsrätten sent på måndagseftermiddagen att släppa mannen ur häktet. Han greps i april och har sedan dess suttit frihetsberövad.
– Det är förstås väldigt skönt för min klient att bli försatt på fri fot, säger mannens försvarare, advokat Bengt-Göran Hugoson.
– Det är svårt att dra några närmare slutsatser av beslutet innan domen kommer, men det är ändå uppenbart att han inte kommer att dömas helt enligt åtalet, säger försvararen.
Mannen stod bland annat åtalad för ett tiotal stölder av gift från sin arbetsplats, men enligt tingsrätten finns övertygande bevisning för fyra stölder. Det gäller bland annat ett parti ricin som hösten 2013 postades från Uppsala till en tjeckisk minister i samband med ett utpressningsförsök. Ett annat giftigt ämne som hittades av polisen i mannens källare i Uppsala har också stulits, enligt domstolen. Tingsrätten beslutade också att doktoranden ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning, innan domen meddelas.
Enligt åklagarna som på morgonen inledde sin plädering i tingsrätten var Uppsaladoktoranden helt likgiltig för om giftet som han sålde på nätet skulle användas till att ta livet av andra människor. Försvaret underkände i stället bevisningen på samtliga punkter.
Kammaråklagare Henrik Söderman lyfte bland annat fram meddelanden på den dolda delen av internet där en säljare med täcknamnet Larry erbjuder olika giftiga preparat. Enligt åklagaren var det Uppsaladoktoranden som dolde sig bakom täcknamnet.
– Konversationen visar att NN (doktoranden) inte bara är likgiltig för vad preparaten ska användas till utan även att han marknadsför dem för att man ska kunna mörda andra, sade Henrik Söderman.
En stor del av åklagarnas plädering ägnades åt de hemliga spaningsfilmer som polisen tog på mannens arbetsplats, en institution vid Uppsala universitet, sedan amerikanska FBI larmat om misstänkt giftförsäljning på nätet. Enligt åklagarna visar filmen bland annat hur doktoranden loggar in på det krypterade nätverket och svarar på frågor från en köpare. "Köparen" var i själva verket polisen som beställt varor, i syfte att binda mannen till brotten.
– Filmerna visar med överväldigande styrka att det inte finns någon annan än han bakom namnet Larry, summerade åklagaren.
Doktorandens försvarare använde i stället sitt slutanförande till att försöka övertyga rättens ledamöter om att det på varje åtalspunkt finns stora oklarheter i bevisningen. Genom att spela upp filmsekvenser ruta för ruta ville försvaret visa att åklagarens påståenden om doktorandens agerande på filmerna inte stämmer. Enligt försvaret går det inte att dra slutsatsen att mannen loggar in på det dolda nätverket. Inte heller visar filmen att han skriver en adress till mottagaren av en giftförsändelse, enligt försvaret, som också pekade på att tidsuppgifter på darknet är ytterst osäkra.
– Det här slår rakt mot de centrala delarna av åklagarens påståenden, förklarade Bengt-Göran Hugoson.
Doktoranden är åtalad för att ha stulit en rad giftiga preparat från sin arbetsplats, bland annat ricin, som sedan lagts ut till försäljning. Åklagarna pekade på att samtliga preparat fanns på arbetsplatsen och var tillgängliga för doktoranden. En rad omdömen från okända köpare som gjort affärer på nätet med täcknamnet Larry ingår också bland bevisen. Åklagarna begärde att doktoranden fälls på alla fem åtalspunkter och döms till tre och ett halvt års fängelse:
– Sammantaget handlar det om brottslighet av väldigt allvarlig art, förklarade åklagaren.
Försvaret ifrågasatte emellertid bevisen för att några stölder alls ägt rum:
– Det finns inga polisanmälningar om stölder och ingen utredning om att något försvunnit. Bevisningen räcker inte till och åtalet ska därför ogillas i sin helhet, enligt försvaret som yrkade på helt friande dom.