Friskolor i fokus på debatt

För måndagens möte i kommunfullmäktige hade Allianspartierna begärt en debatt om den rödgröna majoritetens skolpolitik. Fokus låg på budgetprioriteringar och friskolor.

Stefan Hanna (C) och Anna Manell (L) var två av talarna under den särskilt begärda skoldebatten.

Stefan Hanna (C) och Anna Manell (L) var två av talarna under den särskilt begärda skoldebatten.

Foto: Joakim Dahlbäck

Uppsala2016-01-25 22:15

Debatten begärdes av företrädare för Alliansen till följd av de förändringar inom skolan som det rödgröna blocket lagt fram och diskuterat under sitt första år som majoritet i kommunen. Av särskilt intresse för Alliansen var att diskutera strukturersättningen till Uppsalas skolor, nedläggningen av centrum för introduktion i skola (CIS) och en otydlig skolplan.

Utbildningsnämndens ordförande Caroline Andersson inledde med att säga sig vara nöjd med det första året.

–  Jag vill sammanfatta året som en positiv utveckling, men vi är fortfarande inte nöjda utan vi måste accelerera utvecklingen. En utmaning som jag är övertygad om att vi klarar, sade hon.

Moderaternas Christopher Lagerqvist frågade sig i sin tur vart Uppsala är på väg efter året med majoriteten och tog sedan upp att färre godkända nya friskolor lett till att valfriheten minskat i kommunen. Att Uppsala och Sverige "vill ha en bra utbildning, inte ett vänsterexperiment", avslutade han med flera gånger.

Linda Eskilsson (MP) tog bland annat upp att psykisk ohälsa bland unga växer och att arbetet trots framsteg måste fortsätta utvecklas, och i samarbete med landstinget.

KD:s Martin Wisell uppehöll sig också vid behovet av friskolor.

– Det är billigare för föräldrar att välja friskola än att köpa ett hus för att hamna närmare en skola de föredrar.

Just behovet av det fria skolvalet var något som de flesta talarna återkom till under debatten, antingen i form av argument eller som pik till en annan talare.

Oväntade medhåll förekom också, såsom när Vänsterpartiets Sverker Åslund överraskade Anna Manell (L) genom att instämma i hennes uttalande om att skolan borde förstatligas.

– Det känns skönt när man kan vara överrens om nånting, även om man inte är det i andra frågor, sade hon.

Stefan Hanna (C) återkom gång på gång i sina uttalanden om skolans vikt för utvecklingen av en gemensam värdegrund, men tog också upp att andra kommuner lyckas bättre med mindre medel.

– Gymnasieskolor i Lund klarar av att utbilda sina elever med bättre resultat för 28 000 kr per elev billigare per år. Vad gör de rödgröna för att vi ska göra detsamma, frågade Stefan Hanna.

SD:s Simon Alm tog upp det egna partiets åsikt om att Uppsala borde fokusera på att ta hand om de elever de redan har.

– Väljare frågar mig om deras barn verkligen ska behöva gå i skola i barracker.

Mona Camara Sylvan (FI) framhävde i sina uttalanden om vikten av öppenhet bland de politiska besluten och betydelsen av att alla kan ta del av dessa. Hon ställde sig bakom nämndens ordförande Caroline Andersson (S).

– Uppsala vill ha en bra utbildning, men Uppsala vill också ha en rödgrön utbildning. Annars hade väl Alliansen suttit kvar, undrade hon.

Särskild skoldebatt

I det pressmeddelande som Allianspartierna skickade ut under måndagen begärde de en särskild debatt om skolpolitiken när majoriteten nu suttit sitt första år.

Vad företrädarna för oppositionen ville lägge särskilt fäste vid var att det rödgröna blocket inte varit tillräckligt tydliga med sin plan för skolan och att en del förhastade beslut kommit och gått under året. Något som lyfts fram är turerna kring Kvarngärdesskolan, som UNT skrev om i början av december.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om