Akademiska sjukhuset lider av stora budgetunderskott, sjuksköterskor och annan personal slutar, vårdköerna är bland de längsta i landet, vårdplatserna är ofta för få och överbeläggningarna för många och personalen känner ofta att de inte räcker till.
Men trots det har en majoritet av Uppsalaborna stort förtroende för den vård som bedrivs på sjukhuset. Enligt en opinionsunder-
sökning som opinionsföretaget Novus gjort på uppdrag av UNT svarar 82 procent "Ja, absolut" eller "Ja, kanske" på om de tror att Akademiska kan erbjuda en vård av hög kvalitet vid sjukdomsfall. Nästan var femte, 17 procent, tror inte det eller är tveksamma.
– Det är ett bra resultat men det kan bli bättre. Vi kan inte luta oss tillbaka och ta det lugnt utan måste fortsätta förbättra förtroendet för Akademiska, säger moderaten Erik Weiman, landstingsstyrelsens ordförande.
Socialdemokraten och landstingsrådet Vivianne Macdisi är inte lika positiv.
– 82 procent är ett misslyckande. Siffran borde vara högre. Det är oroväckande att nästan var femte Uppsalabo inte tror att de kommer få en bra vård om de blir sjuka. Alla invånare ska känna att de är garanterade en högkvalitativ vård på vårt universitetssjukhus säger hon, säger hon.
Andra undersökningar visar också på ett högt förtroende för Akademiska.
I resultatet från Vårdbarometern för 2013 säger 70 procent av länets invånare att de har högt förtroende för sjuk-
husen.
Av de som svarat att förtroendet brister har flest angett för långa väntetider som orsak. Enligt undersökningen tycker 37 procent att väntetiderna till länets sjukhus är orimliga, vilket placerar Uppsala län i den absoluta botten bland alla Sveriges landsting.
– Vi är inte nöjda med vårdköerna. Men vi ser ändå att det går åt rätt håll. Den senaste tiden har köerna varit kortare än vad de varit tidigare, säger Erik Weiman.
De senaste månaderna har landstinget uppnått regeringens mål på att minst 70 procent av patienterna ska få operation eller annan åtgärd inom högst 60 dagar. Men samma tidsmål som gäller patientens första besök har man inte uppnått.
Erik Weiman tror att vård-köerna kan kortas genom ett ökat antal vårdval, när patienten själv väljer vårdinstans.
– Akademiska ska vara ett centrum för vården i länet men vi vill att fler vård-
givare ska etablera sig så att patienterna kan få vård på fler ställen. Det har framgångsrikt införts i primärvården och det skulle vara bra även för specialistvården. Dels skulle det avlasta sjukhuset och dels vill patienterna gärna välja var de vill få vård. Det skulle göra att Akademiska kan koncentrera sig mer på högspecialiserad vård och patienter från andra landsting, säger han.
Främst vill Weiman se fler privata vårdinstanser som sysslar med öppen vård, där patienten inte behöver läggas in.
Vivianne Macdisi (S) tror i stället att lösningen på många av Akademiskas problem, även vårdköerna, finns i personalpolitiken.
– Senaste tiden har många sjuksköterskor sagt upp sig. Om deras arbetsförhållanden hade varit bättre hade många stannat och köerna hade kunnat kortas. Vi ska försöka korta köerna genom att arbeta närmre verksamheten med dialog och uppföljning och genom att skapa bra förutsättningar för personalen att känna yrkesstolthet och få mer tid med patienten. Om vi vinner valet kommer vi behöva styra om mycket och det kommer bli ett omfattande arbete. Men jag är beredd att ta den matchen, säger Vivianne Macdisi