Föräldrar: sluta strutsa

Sluta stoppa huvudet i sanden och börja vägleda dina barn i den digitala världen i stället. Det är uppmaningen i projektet Sluta strutsa, som i höst turnerar runt på Uppsalaskolor för att få föräldrar att tänka till.

Vill engagera. "Det finns ju ingen utveckling du kan bromsa för att du inte gillar den, så det gäller att lära sig så mycket som möjligt för att ha så bra strategier som möjligt" säger Charlotte Da Silva som dragit igång en föreläsningsserie för att insprirera föräldrar att engagera sig mer i barnens liv på sociala medier.

Vill engagera. "Det finns ju ingen utveckling du kan bromsa för att du inte gillar den, så det gäller att lära sig så mycket som möjligt för att ha så bra strategier som möjligt" säger Charlotte Da Silva som dragit igång en föreläsningsserie för att insprirera föräldrar att engagera sig mer i barnens liv på sociala medier.

Foto: Tor Johnsson

Uppsala2016-06-29 08:00

Det är vuxenansvaret som står i fokus när kommunikationsbyrån Salgado till hösten åker runt bland Uppsalas skolor och föreläser om sociala medier för föräldrar och skolpersonal.

Det hela började när Salgados vd, tillika tvåbarnsmamman Charlotte Da Silva och hennes kollega, fembarnspappan Daniel Erkstam, började prata om sin gemensamma upplevelse att många föräldrar verkar finna prestige i att inte vara på sociala medier.

– Det är som att säga att jag skiter i att vara där mina barn är. Men om man inte vägleder barnen i den digitala världen kan det få stora konsekvenser, både för barnet och för de som barnet kanske gör oschyssta saker mot, säger hon.

Föreläsningen är gratis och hittills har man bokat in ett tiotal skolor till hösten. Utgångspunkten är att den digitala världen med alla dess appar och sociala medier främst är en positiv plats.

– Det dåliga är bara en liten del av det hela. Och det finns ju ingen utveckling du kan bromsa för att du inte gillar den, så det gäller att lära sig så mycket som möjligt för att ha så bra strategier som möjligt. Vi vill inspirera föräldrar och ge konkreta tips.

Ett av Charlotte da Silvas tips är att komma in så tidigt som möjligt i barnens digitala liv. Ju äldre de blir, desto svårare att bli insläppt.

Själv är hon verkligen ingen perfekt förälder, påpekar hon.

– Jag misslyckas hela tiden. Men det handlar inte om att vara perfekt, utan om att vara medveten.

Även Martin Price, som är länsbarnombudsman i Uppsala, uppmanar föräldrar att sätta sig in mer i barnens liv på sociala medier. Han ifrågasätter till exempel varför så många föräldrar tycker det är okej att deras barn har konton på sociala medier som egentligen har en högre åldersgräns.

– Det blir särskilt problematiskt när föräldrar öppnar konton med falska födelseuppgifter åt sina barn. Det är som att ge barnet en handgranat, ta sprinten och gå. Åldersgränser finns där av en anledning. Och man blir ju som förälder inte särskilt trovärdig när det kommer till andra åldersgränser heller.

Med det sagt får man inte tänka att det är mobilens fel, menar Martin Price. Mobiltelefonen är något som vi vuxna bör betrakta som en normal del av barnens liv, som vi ska vara en del av och visa intresse för.

Men vad ska man göra om man märker att ens barn mår dåligt över något som sker på nätet?

– Ta det på stort allvar och säg till barnet att jag tror att det som finns på telefonen skadar dig och att jag vill att vi tittar i telefonen tillsammans. Barnet har stor rätt till integritet men du har skyldighet att bidra till att barnet skyddas. Lova att inte sprida något vidare och visa sympati och förståelse.

LÄS MER: Allt fler anmälningar handlar om mobbning

LÄS MER: Vi har alla drabbats

LÄS MER: Berätta för oss! Hur mår de unga på nätet?

Tips till dig som är förälder

Martin Prices 3 tips:

Var intresserad av ditt barns sociala liv, oavsett var det äger rum.

Om du är osäker på hur någon social media fungerar kan du skapa ett eget konto och lära dig. Och be ditt barn lära dig!

Om du är riktigt orolig för något ditt barn är med om på nätet, ska du visa att du vill och kommer att hjälpa.

Läs mer på www.surfalugnt.se eller www.boiu.se/hjalp

Charlotte Da Silvas 3 tips:

Skapa egna konton i de sociala kanaler där dina barn är så att du får koll på hur de funkar. Då blir det lättare att vägleda och fånga upp bra och dåliga saker som händer.

Ser du opassande inlägg och mobbing – anmäl! Om fler vuxna hade varit närvarande i sina barns digitala liv och anmält de inlägg som lades ut på Instagram, som sedan ledde till upploppet utanför en gymnasieskola i Göteborg, hade det kunna förhindrats.

När/om ditt barn spelar, sitt med, ställ frågor, be dem berätta om hur spelet funkar och vad de har för strategier. Barnen älskar när du engagerar dig i deras intressen och det kan leda till en starkare relation mellan er.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!