UNT granskar: 1 av 20 inbrott klaras upp

I Uppsala län sker ett inbrott varje dag. Och under förra året ökade bostadsinbrotten i Sverige med sex procent jämfört med föregående år – men allt färre klaras upp.

Foto:

Uppsala2015-07-28 07:00

Bara i Uppsala län anmäls omkring 400 inbrott om året. Så många som en fjärdedel av alla bostadsinbrott anmäls eftersom försäkringsbolagen kräver en anmälan för att betala ut ersättning till brottsoffren. Enligt Brottförebyggande rådet (BRÅ) anmäldes omkring 22 400 bostadsinbrott 2014 – en ökning med sex procent jämfört med året innan. Detta trots att en nationell satsning på mängd- och seriebrottslighet, där bostadsinbrott ingår, drivits sedan januari 2012. Mörkertalet är litet jämfört med andra brott – men uppklarningsprocenten är låg. År 2014 låg den på fyra procent.

Varför är det så svårt att gripa inbrottstjuvarna?

– Idag sker de flesta inbrott dagtid på veckodagarna när ingen är hemma. Bilden av tjuven som smyger in på natten stämmer inte riktigt längre. Brottet upptäcks väldigt sent och de drabbade har sällan någon uppfattning om när brottet begicks. Det brukar även vara få iakttagelser från personer i närheten och då är Sverige ett stort land att leta i, säger Lisa Sannervik, presstalesperson för polisen i Uppsala.

Conny Kjellberg, samordnare vid roteln för grova brott vid polisen i Uppsala, menar även att det allt oftare handlar om ligor som förflyttar sig långa sträckor varje dag och ibland lämnar landet.

– Gärningsmännen kan börja sin dag i Skåne och sedan åka hit, göra inbrott, sen åka vidare norrut och kanske lämna landet. Därför försöker vi på polisen samarbeta över länsgränserna för att ligga steget före. Om vi väl lyckas gripa en person så kan vi ofta knyta samma person till flera inbrott, säger han.

På vilket sätt arbetar ni i Uppsala för att lösa och förebygga bostadsinbrott?

– Vi arbetar väldigt intensivt med insamlingen av tekniska bevis som fotavtryck, DNA och fingeravtryck. Allt som kan knyta gärningsmannen till brottet. Om det har skett ett inbrott i ett bostadsområde brukar vi även lägga lappar i grannskapets brevlådor för att samla in tips och varna för fler inbrott, säger Lisa Sannervik.

Semestertider brukar innebära tomma villor och fritt fram för tjuvarna. Men statistiken visar att flest inbrott sker i november. Erik Arvidsson, skadeförebyggare vid Folksam, är van vid frågan.

– Det har länge funnits en oro över sommarinbrotten och jag tror det har att göra med vårt kontrollbehov. När vi reser bort så har vi ingen kontroll och det finns ingen garanti för att bostaden är skyddad. Men faktum är att flest inbrott sker på vintern eftersom det är mörkare om dagarna då, säger han.

Under sommarmånaderna juni-augusti förra året begicks 74 bostadsinbrott i Uppsala län. Jämfört med 75 stycken år 2013. Och brotten har hållit sig inom samma spann med få avvikelser under de senaste fem åren.

Vad blir stulet?

– Kontanter och guld är helt klart populärast. Även mindre elektronik som är lätt att bära, tv-apparater blir i princip aldrig stulna. Men en konsekvens som ofta glöms bort är faktiskt skador på själva bostaden. Det är vanligt att brotten upptäcks relativt sent och då hinner det regna eller snöa in genom den inbrutna dörren eller det sönderslagna fönstret, säger Erik Arvidsson.

Detta blir stulet

1. Smycken

2. Kontanter

3. Alkohol

4. Hemelektronik

5. Kläder

Sammanställningen är baserad på uppgifter från If, Folksam och Länsförsäkringar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!