"Det har varit häftigt"

Vad är ett svart hål? Hur räknar man ut ljusets hastighet? Hur stort är universum? De och andra frågor kommer att få svar i Uppsalaproducerade Youtubeserien "Universums mästare".

Bild från experimentet i tryckkammaren. Till höger ses Christer Fuglesang och Ivar Steffner. Till vänster Celine Borgsö och Olivia Land.

Bild från experimentet i tryckkammaren. Till höger ses Christer Fuglesang och Ivar Steffner. Till vänster Celine Borgsö och Olivia Land.

Foto: Populate

Uppsala2015-08-22 12:36

På måndag är det premiär för en tv-serie om rymden och naturvetenskap som heter ”Universums mästare” på videokanalen Youtube. Fyra högstadielever från Uppsala löser tillsammans med astronauten Christer Fuglesang problem, gör experiment och laborationer och lär sig om rymden. Avsnitten är korta och tänkta att kunna användas i skolor på NO-lektionerna.

– Det har varit häftigt att få vara del av filminspelningen, säger både eleven Ivar Steffner och hans NO-lärare på Stordammsskolan Maja Fernlöf.

Hon tillfrågades om att vara bollplank under utvecklandet av serien, som produceras av Uppsalafilmbolaget Populate, av regissören Anders Land.

– Allt började med att Rymdstyrelsen kontaktade oss. Deras uppdrag är att få unga att bli mer intresserade av teknik, naturvetenskap och rymden. Christer Fuglesang tyckte att det var jättekul att göra det här. Han vill verkligen inspirera, säger Anders Land.

Det första avsnittet har premiär på måndag. Sedan kommer ett nytt avsnitt varje vecka hela hösten. Ivar Steffner har inte sett någon av de färdiga filmerna och är nyfiken.

– Det har varit superkul och spännande. En bra möjlighet att få lära sig nya saker. Roligt också att träffa Christer Fuglesang, han var väldigt bra på att förklara hur saker fungerar.

Vad minns du bäst från inspelningen?

– När vi testade humancentrifugen. Det var en lång arm och så en liten hytt längst ut, som en cockpit, som man satt i och så snurrade det i en cirkel, snabbare och snabbare. Det var kul, men efter ett tag blev jag lite illamående faktiskt, skrattar Ivar Steffner, som också tyckte att det var intressant att få göra experiment och mäta syresättningen i blodet i en tryckkammare på Karolinska.

För Maja Fernlöf var det viktigt att det som togs upp i programmen var sådant som också finns i läroplanen.

– Nästan all fysik som lärs ut i grundskolan är med i avsnitten. Och man får lära sig om allt från det minsta pyttelilla: som kvarkar och experiment man gör i Cern, till svarta hål. Det är det som är så häftigt, att fysik kan handla om obegripligt små och stora saker, säger Maja Fernlöf.

Hon tror att den här serien kan vara väldigt bra att visa på skolors NO-lektioner.

– Det genomförs experiment som vi i skolan inte har en chans att göra, den utrustningen har inte vi. Och det är vanliga elever som är med, inga superelever, säger Maja Fernlöf och tillägger:

– Visst finns det pedagogiska filmer att tillgå, men de är inte alltid så roliga kanske.

Regissören Anders Land hoppas på att de ska få mycket feedback på filmerna och interaktion via Universums mästares Facebooksida och Youtubekanalen, vilket kan påverka innehållet i kommande filmer som ännu inte spelats in.

Att serien går på Youtube har sina fördelar. Man kan se filmerna hemmavid om man vill och så knackar man enligt Maja Fernlöf hål på myten om att Youtube bara är musik och kattklipp.

– Youtube är ett universitet. Det finns många bra kanaler. Det är bra att kunna visa det för eleverna, och även deras föräldrar, att okej – du tittar på Youtube: passa då på att se en film om hållbarhet eller matematik när du ändå är där, säger Maja Fernlöf, som kommer att visa filmerna varje vecka i sin niondeklass.

Nya avsnitt varje vecka

Sök på "Universums mästare" på Youtube så hittar du deras kanal. Premiären är måndag 24 augusti och ett nytt avsnitt kommer varje måndag hösten ut. Medverkande elever är Ivar Steffner, Olivia Land, Celine Borgsö och Kadir Taskiran. Christer Fuglesang blev 2006 den förste svensken i rymden när han åkte med rymdfärjan "Discovery" till rymdstationen ISS.

Rymdstyrelsen är en myndighet som ligger under utbildningsdepartementet och ansvarar för forskning och utveckling inom nationell och internationell rymdverksamhet i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om