Den sanna bilden av flyktingkrisen

Den turkiska polismannen bär bort en livlös liten kropp som spolats upp på stranden. Treåriga Aylan Kurdi från Kobane i Syrien är en av de många tusen som dukat under på flykt från krig och umbäranden.

En turkisk polisman bär bort livlöse Aylan Kurdi.

En turkisk polisman bär bort livlöse Aylan Kurdi.

Foto: Nilufer Demir/TT

Uppsala2015-09-04 08:12

Bilden av den döde pojken är outhärdlig.

Det är extremt ovanligt att UNT publicerar bilder på döda människor. Men det är också viktigt att visa den sanna bilden av den värsta flyktingkatastrofen i vårt närområde sedan andra världskriget.

Från talarstolarna gör EU-ledare högstämda deklarationer om solidaritet och medmänsklighet men ägnar den största kraften åt att tvista om kvoter och fördelning av flyktingströmmar.

Under tiden drunknar ännu fler barn och vuxna i Medelhavet. Under tiden kvävs desperata människor på fullpackade lastbilar. Och under tiden, som en vidrig paradox, växer främlingsfientligheten, människoföraktet och hatet bland de bruna krafter som kallar sig ”nationella” i det Europa som berömmer sig över att vara demokratins, upplysningens och humanismens vagga.

Därför är ärlig och anständig journalistik just nu viktigare än på mycket länge. Det är svårt för oss alla att ta in vidden av den pågående flyktingkatastrofen, i Syrien, Irak och Afrika. Men enskilda människoöden har vi lättare att förhålla oss till. Bakom de abstrakta siffror som beskriver flyktingskrisen finns enskilda personer som hoppas på en framtid.

Bilden av den ensamma pojken, vars mamma och äldre bror också drunknade under försöket att nå tryggheten i Europa, går på djupet. Den bryter den avtrubbning som riskerar att göra oss hårda när vi varje dag läser om överlastade båtar som förliser och hör om överfulla flyktingläger.

Bilden av pojken måste bli en väckarklocka för oss alla, på samma sätt som fotot av den nakna napalmbrända flickan vände opinionen under Vietnamkriget.

Därför väljer UNT att publicera bilden på den lille grabben Aylan Kurdi. Han hade inget med kriget att göra. Hans föräldrar ville ge honom en trygg uppväxt.

Det kunde ha varit din son eller sonson. Det kunde ha varit min pojke. Nu är han död.

****

LÄS MER: Flyktingbilden som skakar Europa

LÄS MER: Politiker påverkas av flyktingbilden

LÄS MER: Så kan du hjälpa till i Uppsala

LÄS MER: Stor vilja att hjälpa flyktingar

LÄS MER: Brittisk flyktingplan förbereds

LÄS MER: Svenska kyrkan på plats i Gaza

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!