"Den har gått lite överstyr"

Smygfilmade direktsändningar i klassrummet, bråk i skolkorridoren och sexuella trakasserier. Mobilapplikationen Periscope har fått skolor att reagera.

Fanny Franzén och Klara Landegren är elever på Fyrisskolan, där missbruk av appen Periscope kan leda till avstängning från skolan.

Fanny Franzén och Klara Landegren är elever på Fyrisskolan, där missbruk av appen Periscope kan leda till avstängning från skolan.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2016-01-26 07:00

– Jag kollar på vad som händer runt om i världen. Jag har zoomat in på Kina för att få lära mig lite av språket.

LÄS MER: Mobilapp kan leda till avstängning

LÄS MER: På Tiunda råder fotoförbud

Det säger Fanny Franzén, elev på Fyrisskolan. Den senaste tiden har Periscope, en ny mobilapplikation som låter användarna direktsända videofilmer från mobilen, blivit populär bland Uppsalas ungdomar. Den som skaffar appen loggar in med sitt twitterkonto och kan sedan livesända direkt från mobilen. En direktsändning som kan ses, gillas och kommenteras av samtliga användare som har Periscope.

För en del rör det sig om att göra en rolig video, eller ställa frågor till kända användare, men det kan även förekomma mer otrevliga filmer.

Enligt Fyrisskolans rektor Runar Krantz är det inte bara appen Periscope som är problemet, utan även om andra sociala medier används för att trakassera eller liknande.

– Det är straffbart att lägga ut film utan de medverkandes samtycke och det inkräktar på undervisningen och det är obehagligt för lärarna att smygfilmas, säger han.

Runar Krantz menar att konsekvenserna kan bli ödesdigra, både för de som filmas och för den som filmar. Under veckan som gick hade de ett flertal fall där elever direktsände sina egna filmer under lektionstid.

– Vad konsekvenserna blir bedöms från fall till fall. Här blev det fråga om skriftliga varningar, men om det upprepas eller överträdelserna blir grövre då kan det bli fråga om avstängning.

Är det förbjudet att använda Periscope på Fyrisskolan?

– Nej, vi kan inte förbjuda den helt. Om man bara filmar sig själv eller en kompis som är med på det och ingen annan riskerar att synas, då är det okej.

Varken Fanny Franzén eller skolkamraten Klara Landegren använder Periscope särskilt flitigt. Bägge har gjort några skämtvideos tillsammans med kompisar vid några få tillfällen, men använder den mest för att titta på andras filmer.

– Jag följer bara mina kompisar och några bloggare som jag läser. När jag hade den förra året var det kul för man kunde ställa frågor till kändisar, säger Klara Landegren och tillägger att hon vet att man inte får lägga upp saker på de som inte vill.

Har skolan varit tydlig med reglerna?

– Jag tycker skolan har varit bra på att säga vad som är okej och inte. Men appen har gått från en rolig grej till lite överstyr tycker jag, säger Fanny Franzén.

Periscope

Mobilapplikationen Periscope släpptes den 26 mars 2015. Idén till appen fick utvecklarna Kayvon Beykpour och Joe Bernstein under en resa, då den ena av dem befann sig i Istanbul samtidigt som de våldsamma protesterna på Taksimtorget. Han ville veta vad som försegick på torget, men kunde bara följa det i text via twitter och inte se själva händelserna.

Tanken om att kunna uppleva händelser sedda genom någon annans ögon är något som utvecklarna även beskriver på sin hemsida, vare sig det består av protester i Ukraina eller solnedgångar i Turkiet.

Det säger lagen
Skolor räknas inte som allmän plats, vilket ger skolor rätt att utfärda fotograferingsförbud.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!