– Det bästa med att bli ”brobyggare” är att jag får fortsätta hjälpa romer. Jag är själv rom och försöker förmedla kunskap åt båda håll, säger Emilia Huczko.
När hon var tio år emigrerade hon till Sverige från Polen. I Uppsala har hon bott i ett decennium, där alltid varit en del av romernas vardag.
När Emilia Huczko inte letar upp romska tiggare på gatan och lyssnar, eller hjälper dem som vill stanna med jobbansökningar, är hon aktiv i ”Bahtle Roma” som betyder välsignade romer. Där föreläser, sjunger, uppträder hon samt delar med sig om den romska kulturen.
Nu har utbildnings- och arbetsnämnden i Uppsala beslutat att erbjuda henne en fast anställning. Från och med augusti och två år framåt ska hon hjälpa romer in på arbetsmarknaden men även lotsa svenska tjänstemän in i den romska kulturen.
Mohamad Hassan (FP) är ordförande i nämnden som tog beslutet att anställa brobyggaren.
– Hennes roll underlättar för romer att komma in på arbetsmarknaden. Men det är också en funktion kan användas i skolan om det uppstår problem och missförstånd. Mycket av diskriminering tror jag handlar om missförstånd, säger han.
Beslutet är en del av regeringens satsning som började 2012 och syftar till att effektivare inkludera romer i samhället. Den nationella satsningen kostar 60 miljoner och löper fram till år 2032. Den kännetecknas framförallt av olika arbetsmarknadsprojekt med målet att få medlemmarna involverade i praktiktjänster och anställningar. Dessutom erbjuds vissa medlemmar ”välfärdsjobb” som innebär att de får kollektivavtal samtidigt som kommunen förväntas skära ner på bidragskostnader i form av socialbidrag. Ett sådant projekt heter Romané Buča, där Emilia Huczko arbetat sedan de slog upp dörrarna.
– Folk har svårt att förstå mig och min tradition. Därför finns jag. För att dämpa ner fördomarna mot romer i samhället. Det måste vara en rom som gör det, säger hon.
Helene Löwgren heter den samordnare som också anställs tillsammans med Emilia Huczko. De träffades på Romané Buča. Hennes jobb blir att bistå med kunskap om Sveriges myndigheter.
– Vi är otroligt glada för att man i Uppsala kommun tagit det här beslutet. Och det är naturligt av det arbete man har jobbat med i flera år, säger hon.