Uppmärksamheten blev stor när en förskoleanställd i Uppland nyligen greps, misstänkt för grov våldtäkt mot ett barn. Han häktades på den lägre misstankegraden men släpptes redan följande dag. Enligt åklagaren är mannen helt friad från alla anklagelser.
Vad misstankarna byggde på är belagt med sekretess. Mannens offentlige försvarare Johan Mellgren säger att han kan förstå att det finns misstankar om att det aktuella barnet råkat ut för något men ifrågasätter varför just hans klient blev utpekad.
– Han var den enda man som arbetade på förskolan, därför föll misstankarna på honom, så enkelt är det nog.
Johan Mellgren anser att var fel att frihetsberöva den utpekade mannen.
– Man kunde ha delgivit honom misstanke om brott och stängt av honom från förskolan under utredningen. Lyckligtvis hanterade polisen det här snabbt och förhoppningsvis blir inte skadan för honom så stor.
Åklagaren Stefan Ekeroth säger att polisen inte kan stänga av någon från dennes arbetsplats. Han motiverar frihetsberövandet med att det i den dåvarande situationen handlade om att skydda förskolebarn och att förhindra undanröjande av eventuella bevis.
Johan Mellgren tycker även att kommunen där förskolan ligger agerade överilat. På sin startsida lade kommunen snabbt ut en lång text om ärendet. Man aktiverade såväl en krisgrupp som kyrkan och meddelade att all kommunal förskolepersonal skulle informeras om händelsen.
– Vi följde kommunens krisplan och agerade utifrån den information som polisen offentliggjorde, säger utbildningschefen i kommunen.
Finns det inte risk att ni med de här insatserna piskade upp ytterligare oro?
– Utifrån uppgifterna som polisen gick ut med bedömde vi att vi skulle arbeta så.
Ni angav på kommunens hemsida att det rörde sig om en privat förskola. Ökar det inte risken för ett utpekande av den nu friade mannen?
– Kommunen har inte arbetsgivaransvar för fristående förskolor och vi ville informera om att vi inte kunde svara på arbetsgivarfrågor för den verksamheten.
Av de anmälningar om sexbrott mot barn som åklagarkammaren i Uppsala får in leder drygt fyra av tio till åtal. Det visar statistik över 175 anmälningar om sexualbrott mot barn under 15 år för åren 2011–2014.
Statistiken, som inte är heltäckande, omfattar bland annat våldtäkt, sexuellt ofredande och kontakt med barn i sexuellt syfte. I 44 procent av fallen blev det åtal.