LÄS MER: Följ direktrapporten från Kulturnatten här!

– Nu kan jag koppla av lite grann, även om det återstår att få hit min fru och äldsta son som blivit fast i Grekland, sade Mahmoud Alshike på Nybron på eftermiddagen.

Stämningen på gatorna i Uppsala på lördagen kände han igen från festivaldagar i Damaskus:

– Alla är glada här, och det är härligt att se. Det som gjort störst intryck på oss är nog barnen som dansade på Stora Torget, sade Mahmoud Alshike.

Dansen var också det dottern Rahaf nämnde som roligast av allt de hunnit se under dagen.

Mahmoud Alshike och barnen Rahaf och Ahmad och deras storasyster var några av omkring 50 nyanlända från asylboenden i Östhammar, Håbo, Tierp och Älvkarleby som bjudits in till Kulturnatten med hjälp av pengar som landstingets vårdstyrelse har avsatt.

Sammanlagt har 740 000 kronor avsatts för kulturprojekt som ska främja hälsan hos asylsökande. Landstingets kulturenhet har fått uppdraget att ordna aktiviteterna, och en del av pengarna kommer att gå till erbjuda kulturaktiviteter till de asylsökande.

– Vi tog kontakt med länets kommuner och via dem har vi sedan kommit i kontakt med de fyra asylboendena där projektet presenterades, berättar projektledaren Sakip Murat Yalçin.

Start för projektet blev resan in till Kulturnatten, och ytterligare tio aktiviteter kommer att erbjudas under hösten.

– Det kan vara teater, konserter, dans eller barnaktiviteter. Programmet är inte spikat ännu, men det kommer att vara blandat så att det finns något för alla, ensamkommande ungdomar såväl som familjer, sade Sakip Murat Yalçin.

LÄS MER: Uppsalapolisen om kulturnatten