"Arrogans bakom beslut"

Foto: pär fredin

Uppsala2014-12-12 09:31

Videon är inte längre tillgänglig

– Det ligger en oerhörd arrogans bakom beslutet. Demokratin är inte ett rundningsmärke, de som berörs måste ju ha möjlighet att lämna synpunkter.

Det säger Curt Malmenstedt(C), ledamot i byggnadsnämnden som på torsdagskvällen förklarades jävig och inte fick delta i bygglovsbeslutet om Ärna.

– Vi vet ju dessutom att det egentligen finns en majoritet bland partierna för att få till stånd ett detaljplaneförfarande innan beslut om bygglov ska fattas, säger han.

Bakgrunden till att jävsfrågan väcktes är Curt Malmenstedts yrkesroll vid Uppsala akademiförvaltning, som äger jordbruksmark och ett antal hus intill Ärna flygplats. Sedan frågan om jäv väckts vid sittande möte ajournerades sammanträdet för en kort överläggning. Då stod det, enligt Curt Malmenstedt, klart att Moderaterna och Folkpartisterna i nämnden stödde jävsinvändningen. Konsekvensen blev att Malmenstedt inte deltog i beslutet, vilket gav M och FP tillräcklig majoritet för att klubba igenom bygglovet.

Curt Malmenstedt ifrågasätter själv att han verkligen skulle vara jävig i Ärnaärendet:

– Utgången av det här beslutet har vare sig gynnat eller missgynnat min arbetsgivare, säger han.

Enligt Malmenstedt hade nämnden inga beslutshandlingar, utöver ansökan om bygglov, att ta ställning till inför beslutet:

– Man vet egentligen inte vad man beslutat. Det fanns inget ärende som beretts av tjänstemännen att ta ställning till, säger han.

– Det här är ett stort ärende som kräver en ordentlig genomlysning.

Socialdemokraternas kommunalråd Erik Pelling, som efter nyår tar över ledningen av plan- och byggnadsnämnden, konstaterar att Liv Hahne tog alla på sängen med torsdagskvällens överraskande beslut:

- Det ramlar in upprörda mejl nu på morgonen från boende runt Ärna som inte ens hade hunnit börja fundera på hur de ska formulera sina synpunkter på förslaget, säger han.

- Det allvarligaste är nog att man driver igenom bygglovet innan människor som berörs ens hinner yttra sig.

Hans bedömning är att den nya rödgröna majoritet som tillträder efter nyår inte kan riva upp bygglovsbeslutet. Däremot pekar mycket på att beslutet kommer att överklagas, enligt Pelling:

- Då är det ganska troligt att det kan upphävas, enligt den information vi fått. Vi ska förstås också kontrollera om det är något formellt fel som begåtts i ärendet, säger Erik Pelling.

Även kommunalrådet Stefan Hanna (C) är upprörd över Liv Hahnes hantering av ärendet:

- Det är helt oacceptabelt och visar ett förakt både mot Uppsalaborna, demokratin och nämndkollegerna. Här tar man ett beslut utan att det är färdigberett och utan handlingar, det är inte seriöst, säger han.

Beslutet kunde fattas eftersom Centern saknade ersättare på sammanträdet och i stället ersattes av en ledamot för Folkpartiet, som stödde bygglovet. Enligt Stefan Hanna skulle Centerpartiet ha sett till att ha en ersättare på plats om det varit känt att Ärnaärendet skulle avgöras på mötet. I så fall hade det funnits en majoritet mot bygglovsbeslutet.

Själv anser Liv Hahne att ärendet beslutats i korrekt ordning. Enligt nämndordföranden har grannar och andra som är närmast berörda av flygplatsen möjlighet att få sina röster hörda, trots att bygglovet klubbats innan tiden för remissprocessen löpt ut:

– Justeringen av protokollet äger rum den 29 december och i det sammanhanget läser vi igenom alla yttranden.

Vilken betydelse får deras yttranden när beslutet redan är fattat?

- Formellt är beslutet fattat, men det skulle ändå kunna vara något förhållande som inte är känt, trots att Ärna utretts på längden och tvären. Om något sådant dyker upp så får vi ta oss en funderare på det, säger Liv Hahne.

Hon anser att ärendet var färdigt för beslut och konstaterar att ingen av nämndens ledamöter protesterade när hon valde att sätta upp det på dagordningen under mötet.

- Jag lyfte in Ärna och ställde frågan om nämnden godkände föredragningslistan. Ingen hade några invändningar, säger Liv Hahne.

Nämndens vice ordförande Monica Östman (S) konstaterar att en protest mot hanteringen spelat föga roll för utgången av frågan:

- Man voterar ju inte om dagordningen. Dessutom hade det ändå funnits en majoritet för ordförandens linje.

Kunde ni inte gjort en markering mot att ärendet togs upp för beslut?

- I det läget visste vi inte att Centerns ledamot var jävig. Alla vet att de rödgröna och Centern är emot att ge bygglov och att det egentligen inte finns någon politisk majoritet för ett sådant beslut, säger Monica Östman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om